Άνθρακας: Ακμαίες παραμένουν οι εξαγωγές από Αυστραλία και Βιετνάμ

Άνθρακας: Ακμαίες παραμένουν οι εξαγωγές από Αυστραλία και Βιετνάμ

60
Άνθρακας: Ακμαίες παραμένουν οι εξαγωγές από Αυστραλία και Βιετνάμ

Οι εξαγωγές άνθρακα από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας φαίνεται πως γνωρίζουν ημέρες δόξας.

Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές θερμικού άνθρακα από την Αυστραλία αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 14% και ανήλθαν σε αξία στα $1,74 δις λόγω της υψηλής ζήτησης από την Ασία, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της χώρας. Όσον αφορά τον όγκο των εξαγωγών αυτός «άγγιξε» τους 19,87 εκατ. τόνους, επίδοση η οποία αποτελεί ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά, το Βιετνάμ εξήγαγε κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους 1,7 εκατ. τόνους αξίας $224 εκατ., καταγράφοντας αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 27,4%. Κυριότεροι εισαγωγείς βιετναμέζικου άνθρακα αποτέλεσαν κατά το διάστημα αυτό η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία. Σύμφωνα με την Vinacomin, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα άνθρακα της χώρας, το Βιετνάμ σχεδιάζει να παράξει το 2020 περί τους 86,4 εκατ. τόνους άνθρακα και το 2030 256 εκατ. τόνους.

Από την πλευρά τους αναλυτές και εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι οι τιμές άνθρακα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2018 καθώς Κίνα και Ινδία αυξάνουν διαρκώς τη ζήτηση για άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.