Βιομηχανία και επενδύσεις έρμαιο των εμπορικών εντάσεων

Βιομηχανία και επενδύσεις έρμαιο των εμπορικών εντάσεων

54
Βιομηχανία και επενδύσεις έρμαιο των εμπορικών εντάσεων

H παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε αισθητά τον Αύγουστο απόρροια των μειωμένων παραγγελιών οι οποίες με τη σειρά τους προήλθαν από την δριμεία αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας γύρω από το διεθνές εμπόριο.

Από την άλλη πλευρά η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να κινούνται προς την κατεύθυνση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Αντιθέτως οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου για τρίτη συνεχόμενη μέρα ελέω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων αλλά και του sell-off που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ισοτιμίες αναδυόμενων αγορών. Οι φόβοι για την περαιτέρω επιβολή εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων έχουν παγώσει παράλληλα τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου ωστόσο αναλυτές του οίκου Oxford Economics τονίζουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι μια μικρή επιβράδυνση της οικονομίας για το 2018 μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2017.

Από την εν λόγω έρευνα του Reuters προκύπτει ότι η βιομηχανική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο υποχώρησε στα χαμηλά δύο ετών εν μέσω και του πολυσυζητημένου Brexit.

Στην Ασία ο βιομηχανικός κλάδος παρουσίασε τον Αύγουστο την μικρότερη ανάπτυξη του τελευταίου χρόνου με τις εξαγωγές να υποχωρούν για πέμπτο συνεχή μήνα. Μόνη η εξαίρεση η Ιαπωνία, της οποίας η βιομηχανική δραστηριότητα ενισχύθηκε με ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τον Ιούλιο. Ωστόσο και στην περίπτωση της Ιαπωνίας οι εξαγωγικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Αύγουστο, ξεκάθαρο δείγμα της διαρκούς συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.