
Ενθαρρυντικό υπήρξε το κλίμα για τις διεθνείς χρηματαγορές την εβδομάδα που πέρασε.
Ωστόσο για ακόμη μία εβδομάδα οι εντάσεις γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο κλιμακώθηκαν με τις ΗΠΑ και Κίνα να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Παράλληλα και άλλοι «παίκτες» φαίνεται πως συμμετέχουν ενεργά πια σε αυτού του είδους την «κόντρα» μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ρωσία και οποιαδήποτε χώρα συνεργάζεται με την Βόρεια Κορέα.
Από την άλλη πλευρά, το επενδυτικό κοινό διεθνώς αψηφά τις εντάσεις αυτές και εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν εταιρείες-κολοσσοί, ειδικά στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως αρκετές ήταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που βρίσκονται σε απροσδόκητη φάση ανέλιξης, καθώς παρουσίασαν κέρδη υψηλότερα του αναμενόμενου. Είναι αλήθεια ότι το momentum είναι άκρως θετικό για τις χρηματαγορές σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο συνίσταται μεγάλη προσοχή ελέω και του ρευστού παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και των αλλοπρόσαλλων πολιτικών που ακολουθούν οι ηγέτες των κρατών διεθνώς.
Η ρήξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας μετά την άρνηση της τουρκικής ηγεσίας να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον και την Ουάσιγκτον να ανταπαντά άμεσα με κυρώσεις. Παράλληλα η ρητορική Ερντογάν ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά με την τουρκική λίρα να έχει χάσει από την αρχή του έτους σχεδόν την μισή της αξία έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων «άγγιξαν» το 20%. Παρά το γεγονός ότι και οι άλλες αγορές ανά τον κόσμο έχουν επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα από αυτή την έντονη αντιπαράθεση, εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα είναι μικρός.
Εκτός Τουρκίας, η πορεία του ΑΕΠ τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ιαπωνίας κρίνεται ικανοποιητική ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε ισχυρή αύξηση. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην οικονομική δραστηριότητα της Κίνας εν μέσω έντονων εμπορικών διενέξεων.
https://www.quiltercheviot.com/uk/private-client/weekly-comment-13-08-2018/
Πηγή: Quilter Cheviot
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν στο τεύχος Ιουνίου 2025 την επικαιρότητα στον χώρο της ναυτιλιακής, οικονομικής και πολιτικής ειδησεογραφίας. Πιο συγκεκριμένα, στο τεύχος των Ναυτικών Χρονικών…
Σε μια περίοδο έντονου μετασχηματισμού για τη ναυτιλία, όπου οι πρακτικές για περιβαλλοντική βιωσιμότητα επαναπροσδιορίζουν τα δεδομένα μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η ανάγκη για…
Οι αρχές του Ιράν δεν έκρυψαν τις «σοβαρές αμφιβολίες» τους για την πρόθεση του Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, σε εφαρμογή από…
Εξ αφορμής της έναρξης ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η BIMCO προχώρησε σε έκδοση έκθεσης αναφορικά με τις εκτιμώμενες ανακατατάξεις στην αγορά της…
Η Red Sea Gateway Terminal (RSGT) της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη στρατηγική επέκτασή της σε τερματικούς σταθμούς πολλαπλών χρήσεων (multi-purpose) σε τέσσερις υφιστάμενες στρατηγικές…
Απόφαση-ορόσημο για την ενίσχυση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων κοινοτήτων έλαβαν πρόσφατα οι Υπουργοί Περιβάλλοντος 15 ευρωπαϊκών κρατών. Στο πλαίσιο συνάντησης…
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, έπειτα από την κατακόρυφη άνοδο που πυροδότησε πρόσφατα η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν. Σύμφωνα με…
Σαν κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» στις 25 Ιουνίου η είδηση ότι η Shell και η BP συμμετείχαν πρόσφατα σε συνομιλίες για συγχώνευση των δραστηριοτήτων…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ