
Έντονη δραστηριότητα μουσώνων παρατηρείται στην Ινδία και σε υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ασίας δημιουργώντας καταρρακτώδεις βροχές με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η καθημερινότητα των κατοίκων των παραπάνω χωρών, εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν χασει την ζωή τους, ενώ περιοχές έχουν πλημμυρίσει και έχουν υποστεί μεγάλες υλικές καταστροφές.
Πώς όμως δημιουργούνται οι μουσώνες;
Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ Νίκο Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι το μουσωνικό χαμηλό που υπάρχει πάνω από την Ινδία και το Πακιστάν δημιουργείται λόγω της έντονης θέρμανσης του εδάφους από τον ήλιο το καλοκαίρι. Ο ατμοσφαιρικός αέρας ο οποίος εφάπτεται του εδάφους, θερμαίνεται και αυτός με τη σειρά του με αποτέλεσμα η πυκνότητά του να μειώνεται και να αρχίσει να ανεβαίνει προς τα επάνω.
Έτσι το «κενό» που δημιουργείται, έρχεται να το καλύψει αέρας από τον Ινδικό Ωκεανό. Ο αέρας όμως που εισέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό είναι ιδιαίτερα ζεστός και υγρός με αποτέλεσμα οι αέριες μάζες φτάνοντας πάνω από τα ηπειρωτικά να ανεβαίνουν προς τα επάνω δημιουργώντας έτσι καταιγιδοφόρα νέφη που συνοδεύονται από έντονες βροχές σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο όμως συνδέεται και με τα μελτέμια στο Αιγαίο, καθώς οι χαμηλές πιέσεις της Ινδικής Χερσονήσου προεκτείνονται προς την περιοχή της Κύπρου και της ΝΑ Μεσογείου χωρίς όμως να δημιουργούνται ανάλογα φαινόμενα.
Όταν λοιπόν ο καιρός είναι καλός στη Βαλτική και στην Κεντρική Ευρώπη τότε οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές συνδυάζονται με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργούνται τα μελτέμια. Την παρούσα περίοδο που ο καιρός είναι καλός στην κεντρική Ευρώπη εμφανίζονται και πάλι τα μελτέμια στο Αιγαίο, μετά από απουσία αρκετών ημερών.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης τα επίπεδα των βροχοπτώσεων φέτος στην Ινδία είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα προηγούμενων χρονιών, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει σε αρνητικό βαθμό τις σοδειές της χώρας. Τα συγκεκριμένα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ινδία φέτος εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου και λήγει η περίοδος των μουσώνων.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε μία “πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός”, μετά από…
Σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2025 προχώρησε η εισηγμένη στον Nasdaq Capital Clean Energy Carriers Corp., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη.…
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ναυτιλίας χύδην ξηρού φορτίου για το παγκόσμιο εμπόριο είναι πασιφανής, εφόσον ληφθούν υπόψη τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα bulk carriers: από μεταλλεύματα χαμηλότερης ζήτησης σε σιτηρά που διασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια χωρών και από τον θερμικό άνθρακα που αξιοποιούν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε σιδηρομετάλλευμα, το δομικό «συστατικό» της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Με νωχελικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η spot ναυλαγορά των LNG carriers, τα οποία βρίσκονται σε αναζήτηση πυξίδας. Ωστόσο, την εβδομάδα με πέρας την…
Επίσημη επίσκεψη στην Τήνο πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε τη δημοπράτηση ενός έργου ύψους 2,5…
Ένας δύτης έχασε τη ζωή του σήμερα, κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την ανέλκυση του γιοτ του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, το οποίο βυθίστηκε…
Tην ενεργοποίηση δικαιωμάτων προαίρεσης για την επαναγορά καθενός από τα VLCC πλοία «Nissos Kea», «Nissos Nikouria» και «Nissos Anafi», από τον τρέχοντα χρηματοδότη πώλησης…
Σε συμφωνία για τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών σε Ηράκλειο και Ηγουμενίτσα κατέληξαν ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας και ο επικεφαλής του…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ