Απειλές για την παγκόσμια οικονομία αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ορίζοντα

Απειλές για την παγκόσμια οικονομία αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ορίζοντα

141
Απειλές για την παγκόσμια οικονομία αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ορίζοντα

Η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επηρέασε δυσμενώς τις διεθνείς χρηματαγορές την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να διαφαίνεται ωστόσο κάποιο φως στον ορίζοντα αναφορικά με την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ένα ακόμη θέμα μεγίστης σημασίας για την πορεία των διεθνών χρηματαγορών αποτελούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο κ. Mark Carney, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και ο Liam Fox, Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμαναν τα υψηλά ρίσκο που εμπεριέχει η μη επιτεύξη συμφωνίας για το Brexit, τα οποία έχουν οδηγήσει σε πτώση της στερλίνας, παρά την αύξηση των επιτοκιών που σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Πέμπτη. Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αποτελούν σημαντικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία.

Σε διεθνές επίπεδο ωστόσο παρουσίαζονται καλές επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ συγχρόνως καταγράφηκαν αυξημένα κέρδη σε εταιρείες, ιδιαίτερα αμερικανικών συμφερόντων. Οι επενδυτές ενδεχομένως να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς άλλους βιομηχανικούς τομείς καθώς παρατηρούνται αλλαγές στις εμπορικές ροές.

Από οικονομική σκοπιά η άνοδος των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα δεν επηρέασε σημαντικά την αξία της στερλίνας, ενώ επισκιάστηκε και από πολλές προειδοποιήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit.

Κατα τ’ άλλα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας καλά κρατεί με την Κίνα να προχωράει σε αντίποινα ανακοινώντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα προβεί στην επιβολή δασμών αξίας $60 δις στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Προς το παρόν δεν παρατηρείται μεγάλη ανησυχία στο παγκόσμιο εμπορικό και οικονομικό προσκήνιο από την εμπορική διαμαχή των δύο παραπάνω κρατών.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε στην υιοθέτηση μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής με στόχο να μειώσει οποιεσδήποτε στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων.

Η εβδομάδα που διανύουμε προμηνύεται σχετικά «ήσυχη» σε μακροοικονομικό επίπεδο, ωστόσο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σύντομα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο καθώς και για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.