Ξυπνάνε οι μνήμες του τραγικού ναυαγίου του «Sewol»

Ξυπνάνε οι μνήμες του τραγικού ναυαγίου του «Sewol»

222
Ξυπνάνε οι μνήμες του τραγικού ναυαγίου του «Sewol»

Αποζημιώσεις ύψους $530.000 για κάθε μία οικογένεια θύματος επέβαλε το δικαστήριο της Σεούλ αναφορικά με το τραγικό ναυάγιο του πλοίου Sewol, η βύθιση του οποίου κόστισε την ζωή σε 304 άτομα.

Το «Sewol» στις 16 Απριλίου 2014, μεταφέροντας 476 επιβάτες, η πλειονότητα των οποίων ήταν μαθητές Γυμνασίου οι οποίοι πήγαιναν σχολική εκδρομή, βυθίστηκε στα νοτιοδυτικά των ακτών της Ν. Κορέας. Οι λόγοι που οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου ήταν οι λάθος χειρισμοί και οι πλημμελείς ενέργειες από μέρους του πληρώματος του πλοίου, καθώς και της διαχειρίστριας εταιρείας του.

Τραγικός επίλογος ήταν ο χαμός 304 ατόμων ο οποίος οδήγησε σε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων, τη διαχειρίστρια εταιρεία  καθώς και το πλήρωμα του πλοίου.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Lee Jun-Seok, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2015 μετά από τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για «ανθρωποκτονία κατά συρροή εξ’ αμελείας». Επίσης 14 μέλη του κατώτερου πληρώματος του μοιραίου πλοίου καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης δύο έως δώδεκα ετών.

Διώξεις ασκήθηκαν επίσης σε υψηλόβαθμα στελέχη της διαχειρίστριας εταιρείας του «Sewol», καθώς από επιθεωρήσεις που έγιναν στο πλοίο διαπιστώθηκε ότι ήταν υπερφορτωμένο σε διπλάσιο βαθμό από το επιτρεπόμενο όριο, καθώς μετέφερε μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, επηρεάζοντας την ευστάθειά του.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Yonhap

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.