Η Γυάρος φάρος ελπίδας για την θαλάσσια βιοποικιλότητα

Η Γυάρος φάρος ελπίδας για την θαλάσσια βιοποικιλότητα

78
Η Γυάρος φάρος ελπίδας για την θαλάσσια βιοποικιλότητα

Ο ΜΚΟ WWF μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίο, «μετέτρεψε» τη Γυάρο στο πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Ελλάδα. Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας στην Γυάρο και της προς εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη και πρωτοβουλία, άλλωστε, είναι σημαντικότατη αφού το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας «ζει» στο ιστορικό αυτό νησί. Η νήσος αυτή παράλληλα αποτελεί αποικία ενός μοναδικού θαλασσοπουλιού, του Μύχου.

Επιπροσθέτως η εν λόγω απόφαση συμβάλλει στην προστασία του βυθού της νήσου, όπου το 50% του οποίου καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες, στη διατήρηση και προστασία των υφάλων (τραγάνας) και στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής.

Η δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου αποτελεί στόχο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, το οποίο συντονίζει η WWF Ελλάς.

Τέλος το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και τις τοπικές οικονομίες των γειτονικών νησιών της Σύρου και της Άνδρου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.