Η ηλιακή ενέργεια στις υπηρεσίες της ναυτιλίας

Η ηλιακή ενέργεια στις υπηρεσίες της ναυτιλίας

539
Η ηλιακή ενέργεια στις υπηρεσίες της ναυτιλίας

H Eco Marine Power (EMP), ιαπωνική εταιρεία σχεδιασμού και παροχής φιλικών προς το περιβάλλον ναυτιλιακών εξοπλισμών, εξέδωσε την Δευτέρα 16 Ιουλίου τα ευρήματά της, αναφορικά με την χρήση της ηλιακής ενέργειας στα πλοία, οποία προέκυψαν από πολυετή έρευνα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα της EMP διήρκησε πέντε χρόνια και περιλάμβανε την εγκατάσταση πιλοτικών συστημάτων σε υψηλών ταχυτήτων RoRο πλοία, επιθεωρήσεις σε πλοία, ψηφιακές αναλύσεις καθώς επίσης και την αξιολόγηση διαφόρων εξοπλισμών πλοίων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η έρευνα επιχείρησε να καλύψει μια πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την ναυτιλιακή βιομηχανία όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο σχεδιασμός συστημάτων, η απόδοσή τους, οι μέθοδοι εγκατάστασής τους καθώς επίσης και μια επισκόπηση της εφαρμογής σύγχρονων φωτοβολταϊκών τεχνολογιών οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία η επιλογή της κατάλληλης φωτοβολταικής τεχνολογίας για την εγκατάστασή της σε ένα πλοίο εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, για το λόγο αυτό ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται κατά την εγκατάσταση των εν λόγω ηλιακών συστημάτων ενώ επίσης σημαντική κρίνεται η ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης για την ομαλή λειτουργία τους.
Tέλος αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας, ο Greg Atkinson, Chief Technology Officer της EMP τόνισε ότι τα οφέλη από την πενταετή εκπόνηση της μελέτης αναφορικά με την χρήση της ηλιακής ενέργειας στην ναυτιλία είναι αρκετά και το μόνο που μένει είναι να εφαρμοστούν οι «πράσινες» αυτές καινοτομίες στον κλάδο.

Φωτό: Eco Marine Power

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.