Βραζιλία: Στο απόγειό τους οι εξαγωγές χάλυβα

Βραζιλία: Στο απόγειό τους οι εξαγωγές χάλυβα

60
Βραζιλία: Στο απόγειό τους οι εξαγωγές χάλυβα

Τον Ιούνιο οι εξαγωγές χάλυβα από την Βραζιλία προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε αξία στα $548,6 εκατ., αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τα $210,8 εκατ. στα οποία ανήλθαν οι βραζιλιάνικες εξαγωγές κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών της Βραζιλίας.

Αντίστοιχα και ο όγκος του εξαγόμενου χάλυβα από την χώρα της Λατινικής Αμερικής παρουσιάστηκε αυξημένος στους 885.200 τόνους όταν τον Ιούνιο του 2017 κινήθηκε χαμηλότερα στους 386.900 τόνους.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Αnba, η εξήγηση πίσω από την «εκτόξευση» αυτή των εξαγωγών χάλυβα από τη Βραζιλία τον Ιούνιο κρύβεται στις απεργίες στις οποίες προχώρησαν οι οδηγοί φορτηγών τον Μάιο και οι οποίες διέκοψαν βιαίως τις εμπορευματικές ροές στην λατινοαμερικάνικη χώρα. Συγκεκριμένα κατά τον Μάιο ελέω των απεργιών, οι πωλήσεις χάλυβα προς τις ΗΠΑ «κατρακύλησαν» στα $110,8 εκατ., ενώ τον Ιούνιο οι εξαγωγές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα καθώς όλος ο συσσωρευμένος όγκος χάλυβα που είχε παραχθεί αλλά δεν είχε εξαχθεί τον Μάιο απεστάλη προς το εξωτερικό στις αρχές καλοκαιριού.

Σημαντικός επίσης παράγοντας αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Λατινική Αμερική έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε μια μεγάλη μερίδα των μέχρι πρότινος εμπορικών εταίρων τους. Ενδεικτικά ύστερα από διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να εξαιρέσει την Βραζιλία, την Αργεντινή και την Νότια Κορέα από τους δασμούς εισαγωγών χάλυβα οι οποίες ανέρχονται στο 25%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.