Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες στην Μαύρη Θάλασσα

Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες στην Μαύρη Θάλασσα

315
Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες στην Μαύρη Θάλασσα

H Kerry Logistics Network Limited, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών logistics της Ασίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Ιουλίου την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Globalink, εταιρείας του ομίλου, με την γεωργιανή Anaklia City JSC για την από κοινού ανάπτυξη του λιμένα της Ανάκλια και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης γύρω από την περιοχή.

Το λιμάνι της Ανάκλια και η αποκλειστική οικονομική ζώνη γύρω από αυτό, αναμένεται να ξεκινήσουν τις λειτουργίες τους μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μεταφορτώσεων και αποθήκευσης ενώ θα διαθέτουν και ένα οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο για την ενίσχυση της σύνδεσης της Γεωργίας με τις γειτονικές της χώρες.  Ο θαλάσσιος αυτός λιμένας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και το λιμάνι βαθέων υδάτων στην Γεωργία.

Ο  Edwardo Erni, Γενικός Διευθυντής της Kerry Logistics στην Κίνα και στην βόρεια Ασία, αναφερόμενος στην εν λόγω συνεργασία δήλωσε ευγνώμων για την συμμετοχή της ασιατικής εταιρείας σε αυτό το φιλόδοξο project καθώς όπως υπογράμμισε ο λιμένας της Ανάκλια αποτελεί παράθυρο για την επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου στις Καυκάσιες περιοχές. Παράλληλα τόνισε την στρατηγική σημασία της τοποθεσίας του λιμένα καθώς όπως δήλωσε αποτελεί τον πιο σύντομο εμπορικό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας στο δίκτυο κατά μήκος του φιλόδοξου Belt and Road Initiative.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις 28 Ιουνίου 2018, το Χονγκ Κονγκ υπέγραψε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Γεωργία η οποία και αποτελεί την πρώτη μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και χώρας στις Καυκάσιες περιοχές της Ευρασίας.

Φωτό: anakliadevelopment.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.