Υπάρχουν γυναίκες ναυτικοί στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία;

Υπάρχουν γυναίκες ναυτικοί στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία;

286
Υπάρχουν γυναίκες ναυτικοί στην ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία;

Οι πιθανοί τρόποι για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ευρώπης αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (European Transport Workers Federation- ETF) και του θεσμικού φορέα των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων (ECSA), με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών φορέων και οργανισμών.

Σήμερα εκτιμάται ότι οι γυναίκες αποτελούν το 2% που καταλαμβάνουν θέσεις αξιωματικών ή κατωτέρων πληρωμάτων στον στόλο των πλοίων των χωρών μελών της Ε.Ε., ενώ είναι μεγίστης σημασίας η ισότητα των φύλων στον χώρο της ναυτιλίας, η οποία και αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της Ε.Ε.

Η συζήτηση μεταξύ του ETF και της ECSA επικεντρώθηκε στη ναυτική εκπαίδευση και στους τρόπους ανάπτυξης της καριέρας για τις γυναίκες, καθώς και στη στελέχωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας με περισσότερες γυναίκες ναυτικούς.

Ο γενικός γραμματέας της ECSA, κ. Martin Dorsman, επεσήμανε ότι η παρουσία των γυναικών στον χώρο της ναυτιλίας και ιδιαίτερα σε ηγετικές θέσεις μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην εν λόγω βιομηχανία ότι οι γυναίκες έχουν θέση σε έναν τομέα ο οποίος είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενος.

Από μέρους του ETF επισημαίνεται ότι η προσέλκυση περισσότερων γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.