Ρωσία- Σαουδική Αραβία: δυναμικό «παρών» στην αγορά του πετρελαίου

Ρωσία- Σαουδική Αραβία: δυναμικό «παρών» στην αγορά του πετρελαίου

63
Ρωσία- Σαουδική Αραβία: δυναμικό «παρών» στην αγορά του πετρελαίου

Ρωσία και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται στενά στην αγορά του πετρελαίου και όχι μόνο με αποτέλεσμα διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι διμερείς επενδύσεις μεταξύ των δύο κρατών θα σημειώσουν διπλάσιο ρυθμό αύξησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Αναφορικά με την πετρελαϊκή αγορά οι δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες τάχθηκαν υπέρ της αύξησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής μέσα από την «χαλάρωση» των περικοπών αυτής, στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC που είχε συναφθεί στα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η «συμμαχία» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στην αγορά του πετρελαίου μπορεί να προσφέρει οφέλη στην πετρελαϊκή αγορά. Η ιδέα από μέρους των δύο χωρών προς τη δημιουργία ενός «επικουρικού» OPEC, μόλις λήξει η συμφωνία του OPEC στα τέλη του 2018 αναφορικά με τις περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή, καθώς και οι συζητήσεις για συμφωνία μακροχρόνιας διάρκειας μεταξύ τους, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην επέκταση του ελέγχου στα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα από τις χώρες που αποτελούν κυρίαρχους εξαγωγείς πετρελαίου, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε μια ισορροπία στην πετρελαϊκή αγορά και σε μια σταθερότητα των τιμών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.