Πλήγμα για την Petrobras …ύψους $3 δις

Πλήγμα για την Petrobras …ύψους $3 δις

105
Πλήγμα για την Petrobras …ύψους $3 δις

Η βραζιλιάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras ανακοίνωσε την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 ότι θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις της τάξης των $3 δις προς Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι επλήγησαν από φαινόμενα διαφθοράς στο εσωτερικό της εταιρείας.

Ως γνωστόν ασκήθηκαν αγωγές οι οποίες συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά με αποζημιώσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το τοπικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018.

Σε ανακοίνωσή του ο βραζιλιάνικος κολοσσός επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα έχει πλέον οριστικοποιηθεί καθώς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της Petrobras και των Αμερικανών επενδυτών, τον Ιανουάριο του 2018, επικυρώθηκε από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς των ΗΠΑ.

Τονίζεται ότι η Petrobras καλείται σύμφωνα με τον συμβιβασμό να καταβάλει $2,95 δις στους Αμερικανούς μετόχους της ωστόσο επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν συναλλαγές με πληρεξούσιους αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2003 έως και το 2014 είχε δημιουργηθεί ένας κύκλος δωροληψιών, υπεξαιρέσεων, αθέμιτων ωφελημάτων με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών της Petrobras, πολιτικών και εργολάβων που τελικά επιβάρυναν τόσο τα έσοδα της κρατικής εταιρείας όσο και τα δημόσια ταμεία της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.