
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο DNV GL την Πέμπτη 7 Ιουνίου στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2018 με αντικείμενο τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για μειωμένες εκπομπές ρύπων από τα πλοία, αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει ραγδαίες διαστάσεις στην ναυτιλία. Οι δράσεις και η στρατηγική της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων, IACS (International Association of Classification Society) αποτέλεσαν επίσης μέρος των ανακοινώσεων του επικεφαλής του γερμανο-νορβηγικού κολοσσού.
Στην εναρκτήρια παρουσίασή του ο κ. Χρήστος Χρυσάκης, Business Development Manager του DNV GL, ανέδειξε τις διαφορές ανάμεσα στις εκπομπές θείου και στις green house gas εκπομπές από τα πλοία τονίζοντας ότι ο στόχος του sulphur cap έχει πιο βραχυχρόνιο ορίζοντα καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η εφαρμογή μείωσης των GHG εκπομπών. Παράλληλα παρουσίασε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία «απασχολούν» ήδη και θα απασχολήσουν στο μέλλον την παγκόσμια ναυτιλία όπως το LNG, το LPG, το υδρογόνο και τη μεθανόλη ενώ αναφέρθηκε και σε νέες τεχνολογίες προς την κατεύθυνση καθαρότερων θαλάσσιων διαδρομών, οι οποίες σταδιακά εφαρμόζονται από τους πλοιοκτήτες.
Από την πλευρά της η κ. Stine Mundal, Επικεφαλής του Section Environmental Certification του DNV GL, επικεντρώθηκε στην ομιλία της στα scrubbers, τονίζοντας την αξιοπιστία τους και την αυξανόμενη χρήση τους η οποία συνάδει με την απόφαση του ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών θείου. Η κ. Mundal, βασισμένη σε έρευνα του DNV GL, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα συνολικά projects για scrubbers ανέρχονται σε 817 με την πλειοψηφία αυτών να έχουν εφαρμοστεί σε bulk carriers και containerships (21% και 20% αντίστοιχα).
Ο κ. Patrick Rossi, Principal Cyber Security Service Manager του DNV GL, αναφέρθηκε εκτενέστερα στις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες όπως επεσήμανε αποτελούν σήμερα πονοκέφαλο στην καθημερινότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόνο για τον μήνα Απρίλιο εμφανίστηκαν 14 εκατ. νέα «κακοήθη» ηλεκτρονικά προγράμματα, σύμφωνα με πηγές του AV-Test Institute. Ο κ. Rossi τόνισε επιπροσθέτως ότι η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην ανάπτυξη διαδικασιών, όπως για παράδειγμα το TMSA 3, στην συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των ναυτιλιακών εταιρειών και στην τεχνολογία η οποία θα πρέπει να σταθεί σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή. Τέλος ο κ. Rossi, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες θεωρούνται «παραδοσιακοί», στο κομμάτι της ασφάλειας απέναντι σε φαινόμενα ηλεκτρονικών επιθέσεων είναι πρωτοπόροι καθώς από το 2015 έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εξοπλιστούν με συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.
Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τον κ. Knut Ørbeck-Nilssen, Πρόεδρο του IACS και Διευθύνων Σύμβουλο του DNV GL-Maritime o οποίος ανέφερε ότι σύγχρονες προκλήσεις για την ευρύτερη παγκόσμια ναυτιλία αποτελούν η ψηφιοποίηση και η άμεση συμμόρφωση των πλοίων από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του ΙΜΟ. Όσον αφορά την Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων ξεκαθάρισε ότι καθώς η πολυπλοκότητα των νομοθεσιών αλλά και κατ’ επέκταση των διαδικασιών και των συστημάτων της ναυτιλιακής βιομηχανίας αυξάνονται, η IACS θα πρέπει να παρακολουθεί και να συμβαδίζει με τις τρέχουσες εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στα καλέσματα της εποχής με την ενίσχυση της διαφάνειας στο εσωτερικό της Ένωσης. Επιπλέον τόνισε ότι ως τεχνικός σύμβουλος η IACS συνεργάζεται στενά με τον ΙΜΟ για να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις του θα εφαρμόζονται και θα υιοθετούνται επιτυχώς από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία επηρεάζουν την ενδοποτάμια ναυτιλία, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ