Μεταστροφή (και) του Άμπου Ντάμπι από την αγορά πετρελαίου

Μεταστροφή (και) του Άμπου Ντάμπι από την αγορά πετρελαίου

176
Μεταστροφή (και) του Άμπου Ντάμπι από την αγορά πετρελαίου

Αν και η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατέχει το 9% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου αλλά και το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου ο Θρόνος δεν εφησυχάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης που αγγίζει τα $13,6 δις με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής του ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια.

Το πακέτο αυτό μέτρων που σκοπό έχει να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις καθώς επίσης και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όοως ανακοινώθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 από τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammad Bin Zayed Nahyan, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 η κυβέρνηση θέτει νέους στρατηγικούς στόχους.

Παράλληλα στο πακέτο αυτό οικονομικής ενίσχυσης εντάσσονται σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η τόνωση του τουρισμού, όπως ακριβώς έπραξε εδώ και δεκαετίες το γειτονικό Εμιράτο του Ντουμπάι.

Στοίχημα για τον σεΐχη Nahyan αποτελεί τόσο η ενίσχυση και άλλων κλάδων παραγωγής και τοπικής επιχειρηματικότητας, πλην του πετρελαϊκού τομέα, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων όσο και ο απογαλακτισμός του ΑΕΠ από τον «μαύρο χρυσό».

Είναι έκδηλη η ανησυχία και η αφύπνιση όλων των διαδόχων στις βασιλικές αυλές του Κόλπου προκειμένου να βρεθούν λύσεις για να μην είναι πλέον μια η αποκλειστική πηγή κρατικών των εσόδων. Η οικονομική συρρίκνωση αποτελεί πονοκέφαλο για όλους τους νέους Άραβες μονάρχες που βλέπουν τον… εκνευρισμό της νεολαίας των χωρών τους αλλά και την απειλητική οικονομική ανάκαμψη και ισχυροποίηση στην περιοχή του Ιράν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.