Επιδημία ιλαράς σε Αφρική, Ευρώπη και Ασία

Επιδημία ιλαράς σε Αφρική, Ευρώπη και Ασία

248
Επιδημία ιλαράς σε Αφρική, Ευρώπη και Ασία

Η κυβερνητική υπηρεσία Maritime Administration των ΗΠΑ έχει εκδώσει προειδοποίηση προς τους ναυτικούς αναφορικά με ξέσπασμα περιστατικών ιλαράς σε χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης της Ασίας και στον Ειρηνικό, μεταξύ των οποίων, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουκρανία.

Η ιλαρά αποτελεί μία λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με 19 περιστατικά της λοίμωξης να εμφανίζονται σε μερίδα 1 εκατ. ανθρώπων σε ετήσια βάση. Από τα συνολικά περιστατικά που εμφανίζονται σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι τα 89.780 είναι θανατηφόρα.

Όπως αναφέρουν με δελτία Τύπου διάφορα P& I Clubs, η ιλαρά αποτελεί μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενή νόσο, η οποία μεταδίδεται σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί όταν εκείνα ταξιδεύουν σε χώρες στις οποίες εκδηλώνονται παρόμοια περιστατικά. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα απαραίτητα και αποτελεσματικά εμβόλια για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ιλαράς, αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά παγκοσμίως.

Το νόσημα όταν μεταδοθεί σε κάποιο άτομο εκδηλώνεται μετά από 10-12 μέρες μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα του νοσήματος εκδηλώνονται στην αρχή με τη μορφή υψηλού πυρετού, ρινικής καταρροής, ερεθισμένων ματιών και στη συνέχεια με εξανθήματα σε πρόσωπο και λαιμό.

Για περισσότερη ενημέρωση αναφορικά με τα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης της ιλαράς μπορείτε να απευθυνθείτε στο https://www.cdc.gov/measles/index.html.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.