Προχωρά η εφαρμογή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Προχωρά η εφαρμογή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

424
Προχωρά η εφαρμογή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Λευκός καπνός προέκυψε από τη τριμερή συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της GASTRADE, αναφορικά με την συμφωνία για την υλοποίηση του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, η συμφωνία αυτή έρχεται λίγους μήνες μετά την συμφωνία για την συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, η οποία αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα καθώς επίσης και για τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της 18ης Απριλίου 2018 ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, κ.κ. Σταθάκη και Petkova, στη Σόφια, η βουλγαρική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της για την επίσπευση των διαδικασιών  για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχής στο έργο. Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 2017 συμμετέχει στο έργο και η ναυτιλιακή εταιρεία GASLOG με ποσοστό 20%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στην προσπάθεια να διασφαλιστούν νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά όπως επίσης και την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φαίνεται λοιπόν ότι η ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου του ΟΛΑ αναφορικά με την υποστήριξη εγκατάστασης LNG, παίρνει σάρκα και οστά.

Πηγή/Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.