Ρωσία και Κίνα συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους

Ρωσία και Κίνα συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους

124
Ρωσία και Κίνα συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους

O εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δις δολάρια μέσα στο 2018 σύμφωνα με το όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κινεζικής κυβέρνησης, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας παρουσιάζει μια αυξητική τάση για το 2018 καθώς κατά το πρώτο τρίμηνό του αυξήθηκε κατά 30% . Παράλληλα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Τass οι πωλήσεις εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών για το 2017 ανήλθαν σε αξία στα 84,1 δις δολάρια αυξημένες κατά 19% σε σχέση με το 2016.

Στοιχεία των τελωνειακών αρχών της Κίνας αναφέρουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο όγκος εξαγωγών από την Κίνα προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 23,7% και άγγιξαν τα 10,3 δις δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή ο όγκος εισαγωγών ρωσικών προϊόντων στην Κίνα κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 32% στα 12,7 δις δολάρια.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο των «Ναυτικών Χρονικών» , η Ρωσία τον Μάρτιο αποτέλεσε για 13ο συνεχόμενο μήνα τον μεγαλύτερο προμηθευτή αργού πετρελαίου στην Κίνα γεγονός που δείχνει τη σύσφιξη των δύο χωρών σε εμπορικό επίπεδο ιδιαίτερα μετά την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Παράλληλα σημαντική είναι και η συμβολή του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς τα τελευταία χρόνια οι εκατέρωθεν επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι πολλές με αποτέλεσμα να αυξηθούν αρκετά οι εμπορευματικές ροές μεταξύ των δύο χωρών.  Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του δικτύου έγκειται στην εφαρμογή του φιλόδοξου «Οne Belt One Road Initiative» της Κίνας το οποίο στοχεύει να φέρει κοντά τα κράτη της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.