Έντονος προβληματισμός για τον πολλά υποσχόμενο αγωγό LNG της Αυστραλίας

Έντονος προβληματισμός για τον πολλά υποσχόμενο αγωγό LNG της Αυστραλίας

134
Έντονος προβληματισμός για τον πολλά υποσχόμενο αγωγό LNG της Αυστραλίας

Τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αναμένονταν από το φιλόδοξο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Papua New Guinea δεν έγιναν ορατά και η οικονομία της χώρας δείχνει να έχει υποχωρήσει.

Αυτά καταδεικνύει έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Jubilee Australia Research, σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα των νοικοκυριών και η απασχόληση έχουν επιδεινωθεί από τότε που ξεκίνησε το έργο της Papua New Guinea αναφορικά με το LNG. Μάλιστα ένας από τους συντάκτες της έκθεσης ανέφερε ότι η Αυστραλία θα βρισκόταν οικονομικά σε καλύτερο επίπεδο αν δεν είχε δρομολογηθεί το έργο.

Το έργο, το οποίο εκπονείται από την ExxonMobil, αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρηματικό εγχείρημα της χώρας διοχετεύοντας εκατομμύρια τόνους αερίου κατά μήκος του αγωγού που ξεκινά από τις ορεινές περιοχές της Papua New Guinea και καταλήγει σε ένα εργοστάσιο κοντά στο Port Moresby για εξαγωγή στην Ασία.

Υπήρχαν προβλέψεις ότι το έργο θα «μεταμόρφωνε» την οικονομία της Αυστραλίας, και ενώ η νέα έκθεση της Jubilee Australia, «Double or Nothing», δήλωσε ότι πέτυχε εν μέρει σε αυτό το μέτωπο, ο μετασχηματισμός αυτός δεν ήταν ο ίδιος που προέβλεπε η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Paul Flanagan, ο οποίος αποτελεί παράλληλα έναν εκ των συντακτών της έκθεσης, θεωρείτο δεδομένο ότι το έργο δεν θα ήταν σε θέση να διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας και πρόσθεσε «Η οικονομία έχει κάνει βήματα προς τα πίσω». Παράλληλα ο κ. Flanagan τόνισε ότι ούτε τα έσοδα που προσδοκούσε η κυβέρνηση από το έργο δεν έφτασαν στα επιθυμητά επίπεδα. Συγκεκριμένα «Αναμέναμε έσοδα 570 εκατομμυρίων δολαρίων (αυστραλιανών) ετησίως ωστόσο τα πραγματικά έσοδα κινούνται κάτω από τα 203 εκατομμύρια δολάρια τα οποία στην πραγματικότητα προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους από τους φόρους που καταβάλουν οι υπάλληλοι του έργου».

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό υπάρχει τεράστια απογοήτευση στο εσωτερικό της Αυστραλίας μιας και το φιλόδοξο σχέδιο αποδεικνύεται όχι τελικά τόσο ευεργετικό για την οικονομία της χώρας, αλλά αντιθέτως τροχοπέδη της.

Φωτό: pipeliner.com.au

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.