Βραζιλία και Χιλή επιδιώκουν να κατευνάσουν τα μεταξύ τους εμπόδια

Βραζιλία και Χιλή επιδιώκουν να κατευνάσουν τα μεταξύ τους εμπόδια

52
Βραζιλία και Χιλή επιδιώκουν να κατευνάσουν τα μεταξύ τους εμπόδια

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μεταξύ των προέδρων της Χιλής και της Βραζιλίας , ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Michel Temer επεσήμανε ότι οι αρχηγοί των δύο κρατών συζήτησαν και  για την προοπτική μιας συμφωνίας αναφορικά με το ελεύθερο διμερές εμπόριό τους. Ο Πρόεδρος Temer χαρακτήρισε τη συμφωνία φιλόδοξη και δήλωσε ότι η επίσκεψη του Χιλιανού Προέδρου Piñera ανοίγει το δρόμο για μια συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο.

«Αποδεχτήκαμε την πρόταση του Προέδρου Piñera να διαπραγματευτούμε μια νέα και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Πια έχουμε φτάσει σε νέο επίπεδο καθώς δεν τίθεται πλέον ζήτημα εξάλειψης των δασμολογικών εμποδίων. Τώρα, ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια στις εμπορικές ανταλλαγές Βραζιλίας-Χιλής», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Piñera τόνισε ότι από τότε που η Χιλή έγινε ανεξάρτητο έθνος, η χώρα απολαμβάνει προνομιακές σχέσεις με τη Βραζιλία, χωρίς φυσικά ή εμπορικά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών  με τον Χιλιανό πρόεδρο να προσθέτει «Αν και σύντομη, η επίσκεψη αποδείχθηκε γόνιμη για την έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βραζιλίας και Χιλής, κάτι που πάντα επιθυμούσαμε και τώρα πρόκειται να υλοποιηθεί».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Χιλής ανέφερε ότι οι επενδύσεις της Χιλής στην Βραζιλία ανέρχονται σήμερα στα 30 δις δολάρια, και επανέλαβε τις προσπάθειες της χώρας να επεκτείνει την συνεργασία με την Βραζιλία  για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της διακίνησης ναρκωτικών.

Tέλος επισημαίνεται ότι στην συνάντηση των δύο ηγετών τέθηκαν επί τάπητος και οι πολιτικές εξελίξεις στην Βενεζουέλα οι οποίες όπως επισημάνθηκε ανησυχούν και τις δύο χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.