Η HELMEPA υποστηρίζει την ηλεκτρονική καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων

Η HELMEPA υποστηρίζει την ηλεκτρονική καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων

70
Η HELMEPA υποστηρίζει την ηλεκτρονική καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων

Η HELMEPA συμμετείχε στην 4η ετήσια Συνάντηση Εργασίας με αντικείμενο την ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων Marine Litter Watch (MLW), που πραγματοποιήθηκε 25-26 Απριλίου, στην Κοπεγχάγη, έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (European Environment Agency – ΕΕΑ).

Η Ευρωπαϊκή εφαρμογή MLW για τάμπλετ και έξυπνα κινητά έχει αναπτυχθεί από την ΕΕΑ και είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο, ως ένα εργαλείο καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων με τυποποιημένο και εναρμονισμένο τρόπο κατά τη διάρκεια εθελοντικών δράσεων.

Οι δράσεις και τα δεδομένα που συλλέγονται πανευρωπαϊκά από εθελοντές με τη χρήση της εφαρμογής, καθώς και σχετικά στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα, είναι προσβάσιμα μέσω ενός ανοιχτού διαδραστικού χάρτη και μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση και εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των Ευρωπαϊκών θαλασσών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική.

Αντικείμενο της φετινής συνάντησης ήταν:

·  η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των 2 πρώτων εκστρατειών καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων “Marine Litter Watch Month” 2016 και 2017,

·   ο σχεδιασμός της 3ης εκστρατείας που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, με στόχο τη διευρυμένη προσέλκυση εθελοντών,

·   οι κατάλληλες πρακτικές εκπαίδευσης εθελοντών στη μεθοδολογία παρακολούθησης των θαλάσσιων απορριμμάτων, ώστε να συλλέγουν ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα, που να μπορούν να αξιοποιηθούν σε επόμενο επίπεδο (ενσωμάτωση σε περιβαλλοντικούς δείκτες, υποστήριξη τρεχουσών και μελλοντικών πολιτικών σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά),

·   η ανταλλαγή εμπειριών από τη μέχρι σήμερα χρήση της εφαρμογής, με στόχο τον εντοπισμό προβλημάτων και την περαιτέρω βελτίωση της,

·    η διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης της εφαρμογής για την παρακολούθηση των απορριμμάτων και σε άλλα υδάτινα οικοσυστήματα, όπως στις όχθες λιμνών και ποταμών, κ.α.

Εθελοντές στην Εκστρατεία «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη» (4-25 Μαΐου 2018), Εθνικός Συντονιστής της οποίας για την Ελλάδα είναι η HELMEPA, που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το MLW για τη δράση τους, μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες/οδηγίες με τον Περιβαλλοντικό Τομέα της Ένωσης (environment@helmepa.gr τηλ. 210 9343088).

Φωτό: helmepa.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.