Γεννιέται ο νέος κολοσσός των αμερικανικών διυλιστηρίων

Γεννιέται ο νέος κολοσσός των αμερικανικών διυλιστηρίων

520
Γεννιέται ο νέος κολοσσός των αμερικανικών διυλιστηρίων

Η Marathon Petroleum Corp (MPC.N) συμφώνησε να αποκτήσει την ανταγωνίστριά της εταιρεία Andeavour (ANDV.N) για περισσότερα από 23 δις δολάρια αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διυλιστηρίων πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας καυσίμων στον κόσμο, μεταφέροντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ημερησίως. Παράλληλα τα διυλιστήρια έχουν κεφαλαιοποιήσει την άνθηση της παραγωγής από τα πεδία σχιστόλιθου στο Τέξας και τη Βόρεια Ντακότα και προχωρούν στην κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας και εξαγωγών.

Με την εξαγορά της Andeavor η Marathon ευελπιστεί να εισέλθει δυναμικά στην αναπτυσσόμενη αγορά του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, χάρη στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις logistics και τις τερματικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Andeavor στις περιοχές του Τέξας και της Βόρειας Ντακότα.

Παράλληλα όπως αναφέρει το Reuters, η άνοδος της παραγωγής από τη λεκάνη της Permian, η περιοχή  με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες,  έχει οδηγήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στα 10,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγή η οποία αποτελεί ρεκόρ.

«Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να εξερευνήσουμε νέους  τρόπους αύξησης της παρουσίας μας στην Permia”, δήλωσε ο Gary Heminger ,επικεφαλής της εταιρείας  Marathon, η οποία θα ηγηθεί αυτού του σχήματος εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αναμένεται να ξεπεράσει τη Valero Energy Corp (VLO.N) για να γίνει η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία διυλιστηρίων, έχοντας τη δυνατότητα επεξεργασίας 3,1 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως σε βενζίνη, ντίζελ και άλλα καύσιμα. Η συμφωνία δίνει επίσης στην Marathon τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά μεξικανικών καυσίμων καθώς η Andeavor επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων βενζίνης στην χώρα ενώ τα διυλιστήρια του Μεξικό αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για καύσιμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό η «απορρόφηση» της Andeavour  από την Μarathon  εκτοξεύει την τελευταία στην κορυφή των αμερικανικών διυλιστηρίων και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της αναμένεται να φτάσει 152 δολάρια αυξημένη κατά 24% από την τιμή κλεισίματος των 122,38 δολαρίων την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018.

Φωτό: marathonpetroleum.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.