Επανέρχεται η άνοδος για το δια θαλάσσης εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα

Επανέρχεται η άνοδος για το δια θαλάσσης εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα

92
Επανέρχεται η άνοδος για το δια θαλάσσης εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομίας της Τουρκίας, η Ρωσία ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στους Τούρκους εξαγωγείς ντομάτας.

Σε δήλωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι η απόφαση αυτή της Ρωσίας θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την επανέναρξη εξαγωγών ντομάτας της Τουρκίας στη Ρωσία. Επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομίας της Τουρκίας και του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλυδωνισμοί μεταξύ των δύο χωρών σε εμπορικό επίπεδο έφτασαν στο απόγειό τους το 2016 όταν η Τουρκία κατεδάφισε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της με συνέπεια η Ρωσία να απαγορεύσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών όπως ντομάτες, πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, λάχανα, μπρόκολα, μανταρίνια, αχλάδια, και ροδάκινα. Παράλληλα η Μόσχα επέβαλε ποσόστωση 50.000 τόνων στις εισαγόμενες ντομάτες από την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017.

Ωστόσο η απόφαση για την απελευθέρωση του εμπορίου ντοματών αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αποκατάσταση των τεταμένων εμπορικών (και όχι μόνο) σχέσεων των δύο κρατών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.