Αποκαθίστανται οι εμπορικές σχέσεις Αργεντινής-ΗΠΑ στον κλάδο των εσπεριδοειδών

Αποκαθίστανται οι εμπορικές σχέσεις Αργεντινής-ΗΠΑ στον κλάδο των εσπεριδοειδών

62
Αποκαθίστανται οι εμπορικές σχέσεις Αργεντινής-ΗΠΑ στον κλάδο των εσπεριδοειδών

Η Αργεντινή απέστειλε πρόσφατα το πρώτο φορτίο λεμονιών προς τις ΗΠΑ μετά από 17 χρόνια, λίγους μήνες μετά την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για εισαγωγές εσπεριδοειδών από την λατινική χώρα.

Η Αργεντινή είχε αιτηθεί άδεια για την εξαγωγή λεμονιών προς τις ΗΠΑ από το 2008, μετά την απογόρευση που είχε επιβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2001 στην εμπορία εσπεριδοειδών λόγω του αυξημένου αριθμού φυτικών παρασίτων.

Μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, το 2016 η τότε κυβέρνηση του Barack Obama ήρε την απαγόρευση, ωστόσο η απόφαση αυτή ανακλήθηκε λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Donald Trump.

Τελικά τον Αύγουστο του 2017, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέτρεψε την αδειοδότηση για εισαγωγές λεμονιών από την Αργεντινή με την πρώτη αποστολή να πραγματοποιείται την Τετάρτη 18 Απριλίου. Συγκεκριμένα το φορτηγό το οποίο μετέφερε 30 τόνους λεμονιών, ξεκίνησε από το Tucuman με προορισμό το λιμάνι του Rosario από όπου θα αποσταλούν προς τις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης του Tucuman, η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας λεμονιών στον κόσμο, με ετήσια παραγωγή 1,5 εκατ. τόνων, ενώ η επαρχία του Tucuman παράγει το 84% των λεμονιών της Αργεντινής με τις εξαγωγές εσπεριδοειδών να αποφέρουν στην επαρχία έσοδα 800 εκατ. δολαρίων τον χρόνο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.