Αναταραχές στις εξαγωγές άνθρακα οπτανθρακοποίησης της Αυστραλίας

Αναταραχές στις εξαγωγές άνθρακα οπτανθρακοποίησης της Αυστραλίας

147
Αναταραχές στις εξαγωγές άνθρακα οπτανθρακοποίησης της Αυστραλίας

Σε αναστολή των εργασιών τους προέβησαν ορισμένοι λιμένες που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της πολιτείας της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, καθώς κηρύχθηκε συναγερμός λόγω του τροπικού κυκλώνα Iris.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές άνθρακα οπτανθρακοποίησης (coking coal) από τους συγκεκριμένους λιμένες, όπως αυτόν του Hay Point και του Abbot Point, που αποτελούν λιμένες- κλειδιά για την εξαγωγική δραστηριότητα coking coal της Αυστραλίας.

Το κλείσιμο των λιμένων είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί και η λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τα εργοστάσια παραγωγής άνθρακα οπτανθρακοποίησης με τους λιμένες από όπου εξάγεται.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας είχε αναφέρει ότι ο τροπικός κυκλώνας Iris θα κατευθυνθεί νοτιοανατολικά στις 4 και 5 Απριλίου 2018 παράλληλα με τις ακτές της Κουίνσλαντ, ενώ από την Παρασκευή και μετά το φαινόμενο θα υποχωρήσει.

Προς το παρόν, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, δεν έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές στα λιμάνια και στις υποδομές των μεταλλουργικών βιομηχανιών της Αυστραλίας από την έλευση του ακραίου καιρικού φαινόμενου, ενώ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι κλειστοί λιμένες μόλις καταγραφούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης του καιρού, πιθανόν και σήμερα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Τον Μάρτιο του 2017 ο κυκλώνας Debbie είχε πλήξει την Κουίνσλαντ, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές του άνθρακα οπτανθρακοποίησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs το περασμένο έτος το 58% των συνολικών εξαγωγών coking coal σε παγκόσμιο επίπεδο προήλθε από την Αυστραλία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.