Ο προστατευτισμός φέρνει αναστάτωση στη ναυτιλία

Ο προστατευτισμός φέρνει αναστάτωση στη ναυτιλία

389
Ο προστατευτισμός φέρνει αναστάτωση στη ναυτιλία

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους έως και $60 δις, αλλά και τα «δασμολογικά αντίποινα» του Πεκίνου, προκαλούν έντονες ανησυχίες στους κόλπους της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. Προς το παρόν μπορεί οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νέων δασμών, αλλά το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί την αναγκαιότητα αποφυγής ενός «εμπορικού πολέμου» και να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες προς  αποκλιμάκωση της «έντασης» στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.

Ένας ισχυρός λόγος ανησυχίας για τους Δανούς εφοπλιστές είναι και το γεγονός πως ΗΠΑ και Κίνα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αγορές δραστηριοποίησης της δανέζικης ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας. Μάλιστα, το 23% της εξαγωγικής δραστηριότητας των ναυτιλιακών εταιρειών της Δανίας αντιπροσωπεύουν ΗΠΑ και Κίνα. Πρόκειται για ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν €9 δις σε ετήσια βάση.

Ο Jacob K. Clasen Executive Director της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών σημειώνει σε δηλώσεις του ότι: «Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι δανέζικες ναυτιλιακές εταιρείες είναι πολύ ανησυχητικός. Η ναυτιλιακή βιομηχανία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον παγκοσμιοποιημένων βιομηχανιών της Δανίας και ως εκ τούτου εξαρτάται πλήρως από την διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου».

Η προτροπή του κ. Clasen είναι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα, να αναζητήσουν λύσεις μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων και «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ένας επιβλαβής εμπορικός πόλεμος».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/AN TU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.