Φιλί ζωής $4 δις από το Κατάρ σε σουδανικό λιμάνι

Φιλί ζωής $4 δις από το Κατάρ σε σουδανικό λιμάνι

134
Φιλί ζωής $4 δις από το Κατάρ σε σουδανικό λιμάνι

Το Σουδάν και το Κατάρ υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ύψους $4 δις για την ανάπτυξη του λιμανιού του Suakin, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Σουδάν και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της πολιτικής των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, καθώς και να εδραιώσουν μια «αδερφική» σχέση μεταξύ του λιμένα του Suakin και του λιμένα του Hamad στο Κατάρ.

Η πρώτη φάση των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι του Suakin για την ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα κοστίσουν $500 εκατ. και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2020.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, το Χαρτούμ θα έχει μερίδιο της τάξης του 51% από τα έσοδα του λιμένα του Suakin, ενώ η Ντόχα το υπόλοιπο 49%.

Στόχος αποτελεί ο λιμένας του Suakin να αναδειχθεί σε μία σημαντική πύλη του εμπορίου και όχι μόνο προς την Αφρική, καθώς το λιμάνι είναι ένα από τα παλαιότερα της ηπείρου.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η καταριανή κυβέρνηση θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο τις δια θαλάσσης μεταφορές  προς το Σουδάν προκειμένου να ανακτηθούν και να ενισχυθούν οι εμπορικές ροές μεταξύ των δύο κρατών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.