O IACS αγκαλιάζει τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας

O IACS αγκαλιάζει τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας

126
O IACS αγκαλιάζει τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του Συνδέσμου Ναυτιλιακών Εταιρειών Connecticut (CMA) Shipping 2018, ο Knut Ørbeck-Nilssen, Πρόεδρος του IACS και Διευθύνων Σύμβουλος του DNV GL – Maritime, εξέτασε μερικές από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διεθνής Ένωση Νηογνωμόνων (IACS) για την εξέλιξη του οργανισμού.

«Είναι καθήκον και τιμή μου να ενθαρρύνω τους μεγαλύτερους νηογνώμονες στον κόσμο να συνεργαστούν προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτόν τον ταχύ ρυθμό αλλαγών και να δημιουργήσουν ισχυρά θεμέλια για τον IACS, τον κορυφαίο ναυτιλιακό τεχνικό οργανισμό», δήλωσε ο Knut Ørbeck-Nilssen. Όπως ανέφερε ο κ. Ørbeck-Nilssen, «οι αλλαγές στον IACS δεν ήταν μια “ξαφνική επανάσταση” αλλά μια εξέλιξη, ένας σταδιακός μετασχηματισμός ώστε να γίνει ο IACS πιο προηγμένος, πιο διαφανής και περισσότερο αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση του κλάδου.»

CMA-IACS-keynote2

O IACS αγκαλιάζει τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας και έχει ήδη ξεκινήσει αρκετά έργα προκειμένου να βοηθήσει τη βιομηχανία να προσαρμοστεί στις πρόσφατες αλλαγές στις αγορές, τους κανονισμούς και τις τεχνολογίες, σημειώνει ο Ørbeck-Nilssen. Σε μια ειδική ομάδα εργασίας, ο IACS έχει εξετάσει όλα τα σχετικά ψηφίσματα προκειμένου να προσδιορίσει ποια  πρότυπα δημιουργούν ενδεχόμενα κανονιστικά εμπόδια στην αυτόνομη λειτουργία των πλοίων. Επιπλέον ο IACS υποστηρίζει τον κλάδο καθοδηγώντας τις εργασίες για την ανάπτυξη μιας κοινής ορολογίας για διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας.

Προκειμένου να βοηθήσει τη ναυτιλιακή κοινότητα να εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα των περιουσιακών της στοιχείων στον κυβερνοχώρο, ο IACS δημιούργησε μια ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται, και η οποία επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον ο IACS, προκειμένου να διευκολύνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, εξετάζει εκ νέου τις απαιτήσεις των επιθεωρήσεων, πιθανές αναθεωρήσεις των οποίων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προηγμένες μεθόδους μη καταστροφικών δοκιμών καθώς και τεχνικές απομακρυσμένης επιθεώρησης.

Ακόμα όμως και σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, ο IACS και οι νηογνώμονες θα παραμείνουν πιστοί στα ιδανικά τους. Όπως ανέφερε ο Ørbeck-Nilssen : «Και όταν τα πάντα γύρω μας βρίσκονται σε κίνηση, ο νηογνώμονας φιλοδοξεί να είναι ένας φάρος που δείχνει την πορεία προς τα εμπρός – με σύγχρονες απαιτήσεις, διαφανείς διαδικασίες και την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών. Ο κλάδος αλλάζει. Ο τρόπος που εργαζόμαστε μπορεί να αλλάξει. Αλλά ο σκοπός της ταξινόμησης παραμένει ο ίδιος: Η προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος.»

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.