Σύγκρουση πλοίων στον εμπορικό λιμένα του Καράτσι

Σύγκρουση πλοίων στον εμπορικό λιμένα του Καράτσι

832
Σύγκρουση πλοίων στον εμπορικό λιμένα του Καράτσι
Φωτό: YouTube/khabarwalay

Δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συγκρούστηκαν πριν από λίγες ώρες εντός του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων South Asia Pakistan Terminals (SAPT), στον εμπορικό λιμένα του Καράτσι, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην θάλασσα μεγάλος αριθμός εμπορευματοκιβωτίων και να ανασταλεί η λειτουργία του τερματικού σταθμού.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά μέσα του Πακιστάν, περί τα 60 εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στην θάλασσα όταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “MV Tolten ” της Hapag Lloyd κατά την διαδικασία πρόσδεσής του συγκρούστηκε με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “MV Hamburg Bay”, που βρισκόταν ήδη δεμένο σε προβλήτα του τερματικού σταθμού, έτοιμο προς εκφόρτωση.

Λόγω της πτώσης των εμπορευματοκιβωτίων και για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του τερματικού σταθμού. Από τη σύγκρουση δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός μέλους πληρώματος ή λιμενεργατών, ενώ δεν σημειώθηκαν καταστροφές στους γερανούς του τερματικού σταθμού.

Βίντεο της σύγκρουσης έχει αναρτηθεί στο YouTube, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Σύμφωνα με το βίντεο, που έχει έρθει στην δημοσιότητα, η σύγκρουση μοιάζει να ήταν αποτέλεσμα κακών χειρισμών από το πλοίο που ετοιμαζόταν να προσδέσει στον προβλήτα με εμπλοκή στο ατύχημα και του πλοηγού. Πιθανά αίτια η απώλεια ελέγχου των χειρισμών (situational awareness) ή/ και η κακή βραχυπρόθεσμη στρατηγική (short term strategy) σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς πρόσδεσης με πλοηγό. Φυσικά, το πλοίο που ήταν παραβεβλημένο στον προβλήτα δεν φέρει ευθύνη για το ατύχημα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο “Pakistan Today” ανάλογο περιστατικό σύγκρουσης πλοίων είχε λάβει χώρα και προ διμήνου και η ευθύνη του ατυχήματος είχε αποδοθεί τότε στις εσφαλμένες κινήσεις των πλοηγών του λιμένα.

Ωστόσο, για το σημερινό ατύχημα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η έρευνα που έχει ήδη διατάξει η Λιμενική Αρχή του Καράτσι.

Φωτό: YouTube/khabarwalay

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.