Το νερό βηματοδότης για τις τουρκικές εξαγωγές

Το νερό βηματοδότης για τις τουρκικές εξαγωγές

195
Το νερό βηματοδότης για τις τουρκικές εξαγωγές

Η αξία των τουρκικών εξαγωγών εμφιαλωμένου νερού πηγής (spring water) ανήλθε σε $66,8 εκατ. κατά τη διάρκεια του 2017.

Το περασμένο έτος η Τουρκία εξήγαγε 429.619 τόνους εμφιαλωμένου νερού πηγής σε 100 χώρες συνολικά, αύξηση κατά 5% συγκριτικά με τις εξαγωγές του 2016.

Η χώρα που απορρόφησε το 1/4 των εξαγωγών νερού πηγής της Τουρκίας το 2017 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, με εισαγωγές που άγγιξαν τους 108.824 τόνους, αξίας $12 εκατ.

Η Γερμανία αποτέλεσε τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή τουρκικού εμφιαλωμένου νερού πηγής, καθώς εισήγαγε 86.553 τόνους, αξίας $14,6 εκατ. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Γερμανία πέρυσι σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 37%, συγκριτικά με τις αντίστοιχες εξαγωγές του 2016.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγοράστρια χώρα με 56.318 τόνους, αξίας $9,8 εκατ., ενώ το Ισραήλ και το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσαν εξίσου μεγάλους αγοραστές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Huseyin Karamehmetoglu, μέλος του Δ.Σ. του Packaged Water Manufacturers Association, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί μια πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα και πως κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι ευρωπαϊκές και οι αραβικές χώρες αποτέλεσαν τους κύριους καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού πηγής από την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος για την Τουρκία είναι να προσχωρήσει σε ασιατικές αγορές, κυρίως εκείνες της Κίνας και της Ινδίας λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους, μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SEDAT SUNA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.