Απειλή για τις χώρες μέλη του OPEC η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου

Απειλή για τις χώρες μέλη του OPEC η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου

103
Απειλή για τις χώρες μέλη του OPEC η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου

Σε πρόσφατη έκθεσή της η International Energy Agency (IEA) αναφέρει ότι η ανοδική πορεία της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ θα συνεχιστεί δυναμικά και τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά τις χώρες μέλη του OPEC.

Η έκθεση της IEA συγκεκριμένα αναφέρει ότι η διαρκώς αυξανόμενη αμερικανική πετρελαϊκή παραγωγή θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης του πετρελαίου των χωρών μελών του OPEC. Η ζήτηση για πετρέλαιο των χωρών μελών του OPEC αναμένεται ότι θα κυμαίνεται τα δύο επόμενα χρόνια σε επίπεδα χαμηλότερα από την σημερινή προσφορά πετρελαίου από τις συγκεκριμένες χώρες.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μέχρι το 2023 η πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχει αγγίξει τα 12,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ η παραγωγή σε φυσικό αέριο θα ανέλθει σε 4,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, περιορίζοντας το αντίστοιχο μερίδιο των χωρών μελών του OPEC.

Εφόσον η συνολική παραγωγή των ΗΠΑ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο φτάσει τα 17 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2023 από 13,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα το περασμένο έτος, τότε θα αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν παγκόσμιο κυρίαρχο στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, ενώ συγχρόνως θα περιοριστεί η εξάρτησή τους από εισαγωγές πετρελαιοειδών, καθώς θα διαθέτουν ενεργειακή αυτοδυναμία.

Από την άλλη πλευρά η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες μέλη του OPEC θα αυξηθεί με αργό ρυθμό μέχρι το 2023, μόλις κατά 750.000 βαρέλια/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.