Αυξάνονται σημαντικά οι εμπορικές ροές του Καναδά

Αυξάνονται σημαντικά οι εμπορικές ροές του Καναδά

109
Αυξάνονται σημαντικά οι εμπορικές ροές του Καναδά

Η Maersk Line στο πρόσφατο North America Trade Report της αναφέρει ότι αναμένεται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους μεγαλύτερη αύξηση στο εμπόριο του Καναδά συγκριτικά με το εμπόριο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το 2018 οι εξαγωγές και εισαγωγές από και προς τον Καναδά θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 7%, σε σχέση με το 2017, ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 4%.

Η αύξηση των εμπορικών ροών του Καναδά οφείλεται στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (CETA) της χώρας με την Ε.Ε. η οποία έχει τεθεί σε προσωρινή ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επιπρόσθετα ο Καναδάς βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού μαζί με άλλες 10 χώρες (Αυστραλία, Βιετνάμ, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Χιλή), οι οποίες αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το 15,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η συμφωνία του Ειρηνικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Καναδά καθώς θα καταργηθεί το 99% των εμπορικών δασμών μεταξύ των 11 χωρών.

Αναφορικά με το θαλάσσιο εμπόριο, το 2017 οι εισαγωγές και οι εξαγωγές containers από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με το 2016. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν το 24% του διεθνούς εμπορίου containers. Οι αντίστοιχες εισαγωγές και εξαγωγές του Καναδά σημείωσαν αύξηση κατά 6,9% το περασμένο έτος, συγκριτικά με το 2016.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.