Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης

82
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης

Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το φαινόμενο «Beast from the east» οδηγεί σε ισχυρές χιονοπτώσεις αλλά και μείωση της θερμοκρασίας υπό το μηδέν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, Met Office έχει συστήσει στους κατοίκους της χώρας να βρίσκονται σπίτι τους σήμερα από τις 6 το απόγευμα και μετά, να εφοδιαστούν με τρόφιμα και φάρμακα καθώς αναμένονται θερμοκρασίες έως και -15 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη της χώρας αλλά και χιόνια που θα φτάσουν σε ύψος μέχρι και τις 12 ίντσες (30,48 εκατοστά περίπου).

Η σφοδρή κακοκαιρία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις εγχώριες οδικές μεταφορές, αλλά και τις σιδηροδρομικές και εναέριες. Ήδη η Tfl Rail (Transport for London) έχει ανακοινώσει τροποποιήσεις και κάνει λόγο για ενδεχομένες ακυρώσεις σε δρομολόγια τρένων από τη Δευτέρα το απόγευμα (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου) έως και την Πέμπτη το πρωί λόγω της κακοκαιρίας. Επιπλέον έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον 36 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Χίθροου σήμερα, ενώ οι British Airways ενημερώνουν για την πιθανότητα περαιτέρω ακυρώσεων σε πτήσεις.

Η κακοκαιρία αναμένεται να προκαλέσει επίσης διακοπές ρεύματος σε ορισμένες αγροτικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Met Office αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εβδομάδα που διανύουμε εκτιμάται ότι θα είναι η ψυχρότερη που έχει να καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλά χρόνια.

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις στο βορειοανατολικό,  κεντρικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας, ενώ την Τετάρτη 27 του μηνός στο ανατολικό τμήμα της Σκωτίας.

Άσχημες καιρικές συνθήκες πλήττουν επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Κροατία και η Ρωσία. Τα σχολεία στη Ρώμη έχουν κλείσει, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις πιο έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων έξι ετών στην χώρα. Προβλήματα υπήρξαν και στις εναέριες μεταφορές της χώρας, καθώς το αεροδρόμιο Ciampino στη Ρώμη έμεινε κλειστό εχθές το βράδυ ενώ στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της πόλης, το Fiumicino, λειτουργούσε μόνο ένας διάδρομος.

Στη Ρωσία το βράδυ της Κυριακής ο υδράργυρος έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες για τον Μάρτιο στην χώρα θα είναι ασυνήθιστα χαμηλές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.