«Απειλή» για το Κίεβο ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2

«Απειλή» για το Κίεβο ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2

225
«Απειλή» για το Κίεβο ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2

Παρά τις φωνές των χωρών της ανατολικής, κυρίως, Ευρώπης που μιλούν για «ρωσική» απειλή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης από την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απόφασή της να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της προ ολίγων ημερών στο Βερολίνο με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, για τον οποίο ο αγωγός συνιστά ουσιαστική απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Για την κ. Μέρκελ ο αγωγός Nord Stream 2 δεν συνιστά καμμία απειλή, ενώ σημείωσε ότι αν και το κόστος του θα αγγίξει τα $11 δις πρόκειται για ένα οικονομικό έργο που θα συμβάλλει στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής ηπείρου.German chancellor Merkel meets Polish Prime Minister Morawiecki

Ωστόσο, οι ανησυχίες των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών αλλά και των ΗΠΑ δεν έχουν καμφθεί. Μάλιστα, από την πλευρά της η Ουκρανία εκφράζει φόβους ότι με την κατασκευή του Nord Stream 2 θα περιοριστεί η –παρούσα– βαρύτητα του αγωγού που διέρχεται των δικών της εδαφών και μέσω του οποίου τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο η Ευρώπη. Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον ακόμα και κάποια μορφή «επίθεσης» της Ρωσίας εναντίον του αγωγού στο ουκρανικό έδαφος.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει το CNBC, ότι οι απώλειες από τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 για την Ουκρανία και τον περιορισμό των ποσοτήτων που θα διέρχονται από τον «δικό» της αγωγό μπορεί να αγγίξουν έως και τα $2 δις σε ετήσια βάση. Ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARKUS HEINE & STEFAN SAUER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.