Αίτια και εξελίξεις από τον αιφνίδιο κυκλώνα στην Wall Street

Αίτια και εξελίξεις από τον αιφνίδιο κυκλώνα στην Wall Street

765
Αίτια και εξελίξεις από τον αιφνίδιο κυκλώνα στην Wall Street

Η Δευτέρα 5η Φεβρουαρίου 2018 θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση στον βασικό δείκτη της Wall Street από τον Σεπτέμβριο του 2008, καθώς ο δείκτης του Dow Jones έκλεισε στις 24.345,75 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 4,6%  ή 1.175 μονάδων. Το γεγονός αυτό συμπαρέσυρε με τη σειρά του την πορεία των δεικτών και σε άλλα χρηματιστήρια, όπως τον δείκτη του Nasdaq, οποίος έκλεισε μειωμένος κατά 273, 42 μονάδες (-3,78%), αγγίζοντας τις 6.967, 53 μονάδες, αλλά και τον δείκτη Nikkei ο οποίος υποχώρησε κατά 1.071,84 μονάδες, σε ποσοστό -4,73% και διαμορφώθηκε στις 21.610,24 μονάδες.

Παρά την πρώτη τρομολαγνεία που εμφανίστηκε στα διεθνή ΜΜΕ αρκετοί αναλυτές με μια πιο ψύχραιμη και νηφάλια ματιά προσπάθησαν να αποτιμήσουν τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις.

Στο ίδιο πλαίσιο τα Ναυτικά Χρονικά προσκάλεσαν υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλιακής χρηματαγοράς αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

valentis

 

Ο κ. Βαλεντιος Βαλεντής, President και CEO της Pyxis Tankers Inc., μιλώντας στα Ναυτικά Χρονικά διαπίστωσε ότι: « Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς οι αγορές ήταν σε ιστορικά υψηλά και υπάρχει αβεβαιότητα στους επενδυτές σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ. Τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών είναι σταθερά και είμαι βέβαιος ότι σύντομα αυτές θα επανέλθουν σε σταθερότητα».

 

vafeias

Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Βαφειάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της StealthGas Inc. σχολίασε ότι: «Έγινε συγχρόνως εκποίηση σε μετοχές και ομόλογα. Το δολάριο δυναμώνει διότι ο κόσμος πιστεύει ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και επίσης γίνεται μία στροφή προς πιο ποιοτικές επενδύσεις με λιγότερο ρίσκο όπως είναι το γιεν, το ευρώ και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και του πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν ενεργοποιήθηκε η επιλογή της προσωρινής αναστολής των συναλλαγών (circuit breaker), κάτι που συμβαίνει συνήθως μόλις η πτώση του S&P 500 ξεπεράσει το 7%. Πιστεύω είναι προσωρινό, μόλις ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι οι οικονομίες για πρώτη φορά πάνε όλες, συγχρόνως, πολύ καλά θα καλμάρει και σιγά σιγά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν!»

skrimizeas

 

O κ. Γιώργος Σκριμιζέας, General Manager της All Seas Marine S.A. σχολιάζοντας τις εξελίξεις επεσήμανε: «Πιστεύω ότι μια διόρθωση ήταν αναμενόμενη αν και όχι αυτής της κλίμακας. Πολλές ήταν οι φωνές το προηγούμενο διάστημα ότι οι τιμές μετοχών και τα επίπεδα των κεφαλαιαγορών δεν δικαιολογούνται από τα στοιχειά της οικονομίας. Τα αίτια της πτώσης μπορεί να αναζητηθούν τόσο στο χρηματιστηριακό “παιχνίδι” με αρκετούς να αποφασίζουν να ρευστοποιήσουν κέρδη, όσο και (κυρίως κατά την γνώμη μου) στην ανάγνωση κάποιων στοιχείων της οικονομίας. Θεωρώ ότι υπάρχει μια έντονη ανησυχία (και ίσως αυτό μεταφράστηκε στην απότομη πτώση) σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική. έκλεισε ο κύκλος των χαμηλών επιτοκίων και η FED πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Τα πρόσφατα στοιχεία από τα νέα μισθολογικά επίπεδα επίσης δημιουργούν ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού και για πιο επιθετική πολιτική της FED στο θέμα των επιτοκίων. Για το άμεσο μέλλον προσωπικά περιμένω μια περιστασιακή αντίδραση στην μεγάλη αυτή πτώση αλλά γενικότερα θεωρώ ότι οι κεφαλαιαγορές θα πάνε και σε χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντικός παράγοντας οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, κυρίως των μεγάλων, τις επόμενες ημέρες».

bas photo

Ο κ. Βασίλης Σακέλλης, Managing Director της Alassia NewShips Management, Inc σχολίασε στα Ναυτικά Χρονικά ότι: «Εξ όσων μπορώ να συμπεράνω, ο φόβος πως μια άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγήσει τo Federal Reserve σε μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων, προκάλεσε εχθές την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 6-7 ετών στον δείκτη Dow Jones, με ανάλογες πτώσεις στους δείκτες Nasdaq και S&P 500, και με ανάλογο κλίμα να επικρατεί σήμερα στις υπόλοιπες ξένες αγορές. Θεωρώ την αντίδραση των αγορών μερικώς δικαιολογημένη, καθώς μία κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων θα επηρέαζε την δυνατότητα της Αμερικάνικης οικονομίας να συνεχίσει να αυξάνεται με τον παρόντα υγιή ρυθμό. Παρά ταύτα, η βιαιότητα της αντίδρασης είναι νομίζω υπερβολική και, αν και θεωρώ πιθανό οι αγορές να έχουν σημαντική μεταβλητότητα μεσοπρόθεσμα, δεν θεωρώ πως η διόρθωση των τελευταίων ημερών θα διαρκέσει πολύ, ούτε πως οι αγορές δεν θα ανακάμψουν. Επίσης, θεωρώ πως τα επιτόκια έχουν όντως χώρο να ανέβουν τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά δεν πιστεύω πως θα φτάσουν σε αυτόν τον κύκλο στα υψηλότερα επίπεδα του προηγούμενου κύκλου (5-6% 2008-9), όπως και στον προηγούμενο κύκλο δεν έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα του προ-προηγούμενου κύκλου (7-8% 1998-9)».

syriopoulos

 

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεόδωρος Συριόπουλος, εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «Οι διεθνείς επενδυτές προβληματίζονται έντονα για την επανεμφάνιση και ισχυρή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Ως συνέπεια έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες για το τέλος της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διάρκειας περίπου μίας δεκαετίας, όπου τα πραγματικά επιτόκια κινήθηκαν ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις και έντονες ρευστοποιήσεις μετοχικών χαρτοφυλακίων στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ με κατάρρευση της Wall Street και απώλειες που έφτασαν χθες (5.2.18) και σε ποσοστό -4.6% για το δείκτη Dow Jones (μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων ετών). Αντίστοιχες σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι δείκτες S&P500 και Nasdaq. Παρόμοιες ισχυρά πτωτικές συνθήκες καταγράφονται και σε άλλες διεθνείς κεφαλαιαγορές, διαμορφώνοντας πτωτικές συνθήκες αναταραχής αντίστοιχες με της Βρετανίας  όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit, Ιούνιος 2016). Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πτωτική διόρθωση ενδεχομένως συνεχισθεί, καθώς οι μεγάλες απώλειες έχουν ψυχολογικά αντίκτυπο στην αγορά».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.