Αυξάνεται και πάλι η εξαγωγή πετρελαίου του Ιράν

Αυξάνεται και πάλι η εξαγωγή πετρελαίου του Ιράν

99
Αυξάνεται και πάλι η εξαγωγή πετρελαίου του Ιράν

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, κ. Bijan Zangeneh ανακοίνωσε σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας ανέρχονται σε πάνω από 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση των εξαγωγών της χώρας σε πετρέλαιο οφείλονται στην αυξημένη παραγωγή των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που διαθέτει από κοινού το Ιράν με πετρελαϊκές εταιρείες άλλων χωρών. Όπως εκτιμάται, από τις αρχές του Μαρτίου του 2017 έως και σήμερα, η εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν σε πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα. Ο κ. Zangeneh δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο ίδιος, υπάρχει μια σχετική ανησυχία αναφορικά με το εάν μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και στο μέλλον οι επιθυμητές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα της χώρας.

Σύμφωνα με το Iran Business News, η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράν είναι λίγο πιο κάτω από 4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ στόχος αποτελεί η παραγωγή να αγγίξει τα 4,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, ο ρωσικός πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενδιαφέρεται να επενδύσει για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε ενεργειακά κοιτάσματα του Ιράν και γι’ αυτόν τον σκοπό υπεγράφη πρόσφατα MoU (Memorandum of Understanding) μεταξύ των δύο μερών. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος της πολιτικής της ιρανικής κυβέρνησης να αποτελέσει εντός του τρέχοντος έτους εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.