Νοτιοκορεατικές ανησυχίες για το αμερικανικό LNG

Νοτιοκορεατικές ανησυχίες για το αμερικανικό LNG

147
Νοτιοκορεατικές ανησυχίες για το αμερικανικό LNG

Η Νότια Κορέα ενδεχομένως να προβεί σε περιστολή των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ ως απάντηση των περιοριστικών μέτρων που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Yonhap, Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σεούλ εξετάζει κάθε πιθανό σενάριο, όπως η επιβολή δασμών. ΗΠΑ και Νότια Κορέα διατηρούν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου εκτός από ένα ποσοστό δασμών 2% κατά τους μήνες Οκτώβριο-Μάρτιο.

Το πρώτο αμερικανικό πλοίο που μετέφερε σχιστολιθικό πετρέλαιο έφτασε πέρσι στη Νότια Κορέα ύστερα από μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2012. Η συμφωνία προβλέπει ότι η νοτιοκορεατική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου KOGAS θα εισάγει 2,8 εκατ. τόνους LNG ετησίως ως το 2036, με τίμημα περί το $1 δις.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων κατά των εισαγωγών από τις ΗΠΑ από τρίτες χώρες για ορισμένες κατηγορίες αγαθών όπως πλυντήρια και ηλιακά πάνελ, εκ των βασικών εξαγωγικών προϊόντων της Νότιας Κορέας προς τις ΗΠΑ. Τα μέτρα αφορούν νέους δασμούς που ανέρχονται από 20 έως και 50%, προκειμένου να προστατευθούν οι αμερικανικές εταιρείες.

Ως πρώτη αντίδραση εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας υπήρξε μια διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της αμερικανικής απόφασης, ενώ η Σεούλ πιθανώς να επανεξετάσει ακόμα και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν προβεί σε ανάκληση της απόφασης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.