Προειδοποίηση για απότομη άνοδο της τιμής πετρελαίου στα $150/βαρέλι

Προειδοποίηση για απότομη άνοδο της τιμής πετρελαίου στα $150/βαρέλι

244
Προειδοποίηση για απότομη άνοδο της τιμής πετρελαίου στα $150/βαρέλι

Η συμφωνία των χωρών μελών του OPEC να επεκταθεί η πολιτική των περικοπών στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2018 δεν αντιπροσωπεύει την άποψη όλων των παικτών στην εν λόγω αγορά.

Αντιρρήσεις εκφράζονται αναφορικά με την επέκταση της συμφωνίας από μέρους της Lukoil, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας.

Ο CEO της Lukoil, κ. Vagit Alekperov, στο πλαίσιο του World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας, επεσήμανε ότι η συμφωνία των χωρών μελών του OPEC θα συμβάλλει σημαντικά στην σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αγγίξει τα $65/βαρέλι. Ωστόσο, ο κ. Alekperov τόνισε ότι θα πρέπει οι τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, δηλαδή στα $109/βαρέλι περίπου, και σε εκείνο το σημείο να τερματιστεί η συμφωνία του OPEC.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να αποτραπεί μία κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα των $140-150/βαρέλι, αναφέροντας ότι οι χώρες, μετά από μία απότομη πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους με την αύξηση της τιμής στα $50/βαρέλι.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HELGE HANSEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.