Σημαντικά μειωμένος ο αριθμός των παροπλισμένων containerships το 2018

Σημαντικά μειωμένος ο αριθμός των παροπλισμένων containerships το 2018

122
Σημαντικά μειωμένος ο αριθμός των παροπλισμένων containerships το 2018

Σημαντικά μειωμένος καταγράφεται ο αριθμός των παροπλισμένων πλοίων, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Alphaliner.

Η αυξημένη ζήτηση για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των παροπλισμένων πλοίων, αγγίζοντας τα 99, συνολικής χωρητικότητας 377.784 TEUs, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, συγκριτικά με τα 351 παροπλισμένα πλοία, συνολικής χωρητικότητας 950.000 TEUs την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την Alphaliner εκτιμάται ότι τα παροπλισμένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αντιπροσωπεύουν σήμερα το 1,8% του παγκόσμιου στόλου των containerships, ποσοστό που είναι αρκετά χαμηλό και έχει να καταγραφεί από τα μέσα του 2015.

Στη μείωση του αριθμού των παροπλισμένων πλοίων συμβάλει και το γεγονός ότι έχει περιοριστεί η διαθεσιμότητα πλοίων, ιδιαίτερα κατηγορίας Panamax, καθώς ένας μεγάλος όγκος αυτών των πλοίων βρίσκεται υπό ναύλωση. Το γεγονός αυτό ωθεί τους πλοιοκτήτες να προχωρούν σε αύξηση της τιμής των ναύλων για τα πλοία τα οποία δεν έχουν ναυλωθεί ακόμα, δεδομένου ότι καταγράφεται αυξημένη ζήτηση.

Ωστόσο, αναλυτές της Alphaliner προειδοποιούν για το νέο κύμα νεοναυπηγηθέντων mega containerships τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2018, γεγονός που θα φέρει μια αναστάτωση στην πορεία των ναύλων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.