Η Νορβηγία στοχεύει σε «ηλεκτρικές» αεροπορικές πτήσεις

Η Νορβηγία στοχεύει σε «ηλεκτρικές» αεροπορικές πτήσεις

52
Η Νορβηγία στοχεύει σε «ηλεκτρικές» αεροπορικές πτήσεις

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας στοχεύει μέχρι το 2040 το 100% των αεροσκαφών της να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια σε εγχώριες επιβατικές πτήσεις . Εφόσον γίνει αυτό θα πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία στον χώρο των αερομεταφορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του World Economic Forum, ο CEO της νορβηγικής εταιρείας Avinor, κ. Dag Falk-Petersen, ανέφερε ότι είναι σημαντικό τα αεροπορικά ταξίδια στη Νορβηγία διάρκειας έως 1,5 ώρας να πραγματοποιούνται με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ταξίδια αυτά αφορούν είτε εγχώριες επιβατικές πτήσεις εντός της Νορβηγίας είτε πτήσεις μεταξύ της χώρας με άλλες κοντινές σκανδιναβικές χώρες.

Η αεροπορική εταιρεία Avinor προτίθεται το 2025 να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις με αεροσκάφη που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, μεταφέροντας 19 επιβάτες, σύμφωνα με τον κ. Falk-Petersen.

Ο κ. Falk-Petersen επισημαίνει ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην πραγματοποίηση αεροπορικών πτήσεων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αέριων ρύπων και στα επίπεδα θορύβου από τα αεροπλάνα. Σύμφωνα με το World Economic Forum, οι αέριοι ρύποι που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια των εγχώριων πτήσεων στη Νορβηγία αντιπροσωπεύουν το 2,4% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

Επιπλέον εκτιμάται ότι το κόστος για την πραγματοποίηση αεροπορικών πτήσεων με ηλεκτρική ενέργεια θα είναι χαμηλότερο κατά 50% συγκριτικά με το κόστος των αεροπορικών πτήσεων που πραγματοποιούνται με την χρήση αεροπορικών καυσίμων (κηροζίνη).

Φωτό: norwegian.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.