Με το βλέμμα στο πετρέλαιο της Αρκτικής οι ΗΠΑ

Με το βλέμμα στο πετρέλαιο της Αρκτικής οι ΗΠΑ

115
Με το βλέμμα στο πετρέλαιο της Αρκτικής οι ΗΠΑ

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, το φθινόπωρο του 2016, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, υπέγραψε απόφαση με την οποία απαγόρευε την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο κομμάτι των βόρειων υπεράκτιων κτήσεων των ΗΠΑ. Μάλιστα, περιοχές της Αρκτικής και του Ατλαντικού καθορίστηκαν ως δια παντός απαγορευμένες για κάθε εξορυκτική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει στόχο μεσοπρόθεσμα το «άνοιγμα» τεράστιων εκτάσεων στον Αρκτικό Ωκεανό για γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες, που θα επιδείξουν το σχετικό ενδιαφέρον.

Ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων για εξόρυξη πετρελαίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 και θα αφορά σε 19 έως και 47 άδειες στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και για διάστημα πέντε ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή της Θάλασσας Μποφόρ, που αποτελεί τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού, εκτιμάται πως βρίσκονται περί τα 9 δις βαρέλια πετρελαίου απολήψιμες ποσότητες, ενώ στην περιοχή της Θάλασσας Τσούκτσι περί τα 15 δις βαρέλια.

Το 2008 η Shell είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Θάλασσα Τσούκτσι, αλλά οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου καθιστούσαν τα σχέδια εξόρυξης μη βιώσιμα οικονομικά.

Ωστόσο, τώρα που η τιμή του πετρελαίου αγγίζει τα $65 το βαρέλι ίσως ωθήσει αρκετούς πετρελαϊκούς κολοσσούς να επιχειρήσουν «επιστροφή» στον Αρκτικό Ωκεανό και να προχωρήσουν δυναμικά στα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου. Από την άλλη, βέβαια, ο φόβος καταστροφής του περιβάλλοντος από κάποιο πιθανό ατύχημα προκαλεί σε αρκετούς πετρελαϊκούς παίκτες «δεύτερες» σκέψεις για δραστηριοποίηση στην περιοχή του Αρκτικού.

Επίσης, άγνωστο παραμένει και το πόσο σταθερή θα παραμείνει η πολιτική των ΗΠΑ, καθώς μια αλλαγη στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2020, ίσως αλλάξει εκ νέου την αμερικανική πολιτική στο ζήτημα της εξόρυξης πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/STEVE MORGAN / GREENPEACE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.