Το Κατάρ αποκτά κυρίαρχη δύναμη στην αγορά του LNG

Το Κατάρ αποκτά κυρίαρχη δύναμη στην αγορά του LNG

108
Το Κατάρ αποκτά κυρίαρχη δύναμη στην αγορά του LNG

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ενισχύει περαιτέρω την θέση του παγκοσμίως μέσα από την συγχώνευση της Qatargas με την RasGas. Οι δύο εταιρείες αποτελούν ηγετικές δυνάμεις στον χώρο της παραγωγής LNG.

Μέσα από τη συγχώνευση εκτιμάται ότι το Κατάρ θα εξοικονομεί περίπου $550 εκατ. από λειτουργικά έξοδα ετησίως, σύμφωνα με τον Saad Sherida Al-Kaabi, Πρόεδρο και CEO της κρατικής Qatar Petroleum, εταιρεία η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Qatargas και στην RasGas, μαζί με άλλους πετρελαϊκούς και ενεργειακούς ομίλους όπως η ExxonMobil, η Total και η Shell.

Ο κ. Al-Kaabi δήλωσε ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενεργειακού κολοσσού στο Κατάρ, ο οποίος θα είναι ο μόνος εξαγωγέας LNG της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η νέα εταιρεία πρόκειται να δραστηριοποιείται φέροντας την ονομασία της Qatargas και επιδιώκει να προσφέρει αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μεταφοράς LNG.

Ο κ. Al-Kaabi αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της Qatar Petroleum να εισχωρήσει στην ιρακινή αγορά, επενδύοντας στην κατασκευή έργων και υποδομών στο Ιράκ για την εξόρυξη και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Ιράκ αποτελεί μια χώρα η οποία διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους και η οποία έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην επάνοδο της χώρας στην πρότερη θέση της στον τομέα της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον στην αγορά του LNG, ο CEO της Qatar Petroleum τόνισε τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια του Κατάρ στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται να γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.