Η λίστα με τα κορυφαία ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας

Η λίστα με τα κορυφαία ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας

821
Η λίστα με τα κορυφαία ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος – Ε.ΛΙΜ.Ε παρουσίασε για μια ακόμη χρονιά τον τελικό κατάλογο των Ελληνικών λιμανιών, όπου σημειώθηκαν αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών κρουαζιέρας για το 2017.

Πηγή των στοιχείων αποτελούν τα μέλη της ΕΛΙΜΕ, τα μέλη – παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία) και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία της Χώρας (όπου δεν υπάρχουν μέλη ή μέλη-παρατηρητές της ΕΛΙΜΕ).

Η εικόνα των στοιχείων του 2017 επαληθεύει τις προβλέψεις των στελεχών της αγοράς κρουαζιέρας για πτώση τόσο στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων όσο και στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους ελληνικούς προορισμούς, που επρόκειτο να επηρεασθούν κυρίως από την αστάθεια και αβεβαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τα λιμάνια των χωρών της περιοχής.

Συγκεκριμένα, για τον χρόνο που μόλις τελείωσε, παρατηρήθηκε πτώση περίπου 20,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 4.307 το 2016 σε 3.415 το 2017) και πτώση περίπου 11% στις επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας (από 5.204.231 το 2016 σε 4.625.363 το 2017).

Στην τελική λίστα κατάταξης, η πρώτη δεκάδα των προορισμών παραμένει η ίδια, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, με σταθερά πρώτο σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών το λιμάνι του Πειραιά και μόνη αξιοσημείωτη αλλαγή η δεύτερη θέση για το λιμάνι της Μυκόνου σε αντικατάσταση αυτού της Σαντορίνης, το οποίο μετατίθεται στην τέταρτη θέση για πρώτη φορά. Στην τρίτη θέση παραμένει το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Χανιά, Πάτμος και Κεφαλονιά- Ιθάκη.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας:

cruise

 

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.