Δύσκολο το 2017 για τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ

Δύσκολο το 2017 για τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ

66
Δύσκολο το 2017 για τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ

«Μάχη» να κρατηθεί στην πεντάδα των κορυφαίων λιμένων διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου δίνει ο λιμένας του Χονγκ Κονγκ. Αλλά καθώς δείχνουν οι προβλέψεις, το 2018 είναι πιο πιθανό να φέρει μία περαιτέρω υποβάθμιση της σημασίας του λιμένα για το παγκόσμιο εμπόριο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το Χονγκ Κονγκ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε μείωση στην διακίνηση εμπορευμάτων, όταν τα υπόλοιπα τέσσερα κορυφαία λιμάνια διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου είδαν αύξηση.

Βέβαια, κατά το πρώτο 11μηνο του έτους διακινήθηκαν από τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ 18,7 εκατ. TEUs, αυξημένα κατά 6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ωστόσο, οι άλλοι ανταγωνιστικοί του λιμένες όπως της Σαγκάης και της Σιγκαπούρης κατέγραψαν πολύ πιο υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, 8,3 και 9,1% αντιστοίχως. Αλλά έντονο ανταγωνισμό το Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισε μέσα στο 2017 και από τον νοτιοκορεατικό λιμένα του Μπουσάν. Ο τελευταίος, μάλιστα, κατάφερε να ξεπεράσει για τρεις από τους 11 μήνες του τρέχοντος έτους τα μεγέθη διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Χονγκ Κονγκ. Η αύξηση της κίνησης του Μπουσάν οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταφορτώσεων φορτίων προς τον Κόλπο του Μποχάι, στην βορειοανατολική Κινα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία κατά τον Rahul Kapoor αναλυτή του Bloomberg Intelligence θα επιτρέψει στον λιμένα του Μπουσάν να ξεπεράσει το Χονγκ Κονγκ και από την θέση του 6ου μεγαλύτερου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, που βρίσκεται σήμερα, να βρεθεί στην 5η θέση, αφήνοντας τον λιμένα της πρώην βρετανικής αποικίας στην έκτη θέση.

Το Χονγκ Κονγκ φαίνεται πως «πληρώνει» την απόφαση της Κίνας τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει άλλους λιμένες της χώρας, όπως της Σαγκάης και της Σεντζέν, τα οποία έχουν πλέον αναδειχθεί σε κορυφαίες πύλες του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου του κινεζικού δράκου. Έτσι, το Χονγκ Κονγκ έχασε το άλλοτε ισχυρό του πλεονέκτημα να αποτελεί την κύρια θαλάσσια πύλη για το εμπόριο της χώρας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA JEON HEON-KYUN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.