Σε άνοδο οι εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου

Σε άνοδο οι εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου

70
Σε άνοδο οι εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου

Τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο από την Ασία και την Ευρώπη οδήγησε σε άνοδο τις θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, μεγαλύτερη από την αντίστοιχη άνοδο των θαλάσσιων εξαγωγών σε αμερικανικά πετρελαϊκά προϊόντα, σε όρους τονομιλίων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο οι εξαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης ανήλθαν σε 46 δις τονομίλια, ενώ οι εξαγωγές αμερικανικών πετρελαϊκών προϊόντων σε 43 δις τονομίλια.

Ο κ. Peter Sand, Chief Shipping Analyst της BIMCO, ανέφερε ότι οι αυξημένες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2017 ωφελεί την παγκόσμια αγορά των δεξαμενοπλοίων, καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 151% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή αφορά τον όγκο αργού πετρελαίου αλλά και τις διανυόμενες αποστάσεις για τη μεταφορά του.

Τους δέκα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 20 εκατ. τόνους, αύξηση κατά 151% σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορικά με την απόσταση που διανύουν τα πλοία για τη μεταφορά του αργού πετρελαίου από την Αμερική προς τις υπόλοιπες αγορές, εκτιμάται ότι η μέση απόσταση ανά τόνο εξαγώγιμου αμερικανικού αργού πετρελαίου ήταν 4.277 ναυτικά μίλια για τους πρώτους δέκα μήνες του 2016, ενώ η μέση απόσταση για την ίδια περίοδο του τρέχοντος έχει ανέλθει σε 7.090 ναυτικά μίλια.

Σε όρους ποσότητας, οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού πετρελαίου το 2017 ήταν η Κίνα, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Κίνα να εισάγει το 25% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο, τον Καναδά το 15% και το Ηνωμένο Βασίλειο το 9%.

Σύμφωνα με αναλυτές της BIMCO η Κίνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της για εισαγωγές αργού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, την Ανγκόλα, την Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας τις εισαγωγές από χώρες της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός ότι η Κίνα δείχνει προτίμηση για εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ωφελεί την παγκόσμια αγορά δεξαμενοπλοίων καθώς αυξάνονται οι μεγάλες διαδρομές.

Όπως αναφέρει ο κ. Sand, εφόσον το 97% των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ πραγματοποιείται από τον Κόλπο των ΗΠΑ, η απόσταση μεταξύ του Κόλπου και της Κίνας είναι η διπλάσια συγκριτικά με την απόσταση μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κίνας. Το γεγονός αυτό «δεσμεύει» τα δεξαμενόπλοια για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αυξάνοντας την αντίστοιχη ζήτηση γι’ αυτά.

Σύμφωνα με έκθεση της BIMCO, τα λιμάνια από όπου πραγματοποιείται το 83% των εξαγωγών είναι μόλις τέσσερα, το Corpus Christi (33%), το Beaumont (21%), το Houston (15%) και το Gramercy (14%). Από το 2016 το λιμάνι του Corpus Christi έχει αποτελέσει το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Μέχρι τα τέλη του 2018 αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί στο λιμάνι τερματικοί σταθμοί που θα εξυπηρετούν πλοία κατηγορίας VLCC.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.