Ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου

Ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου

137
Ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν των οικογενειών του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Αγίου Νικολάου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος, Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, εκπρόσωποι των θρησκευτικών αρχών, επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Έλληνες ομογενείς Γερουσιαστές/ Βουλευτές από Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και Νότια Αφρική), μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας και αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και δόθηκε η ευκαιρία σε προσωπικό πλοίων του ΠΝ, το οποίο βρίσκεται εν πλω σε αποστολή, να συνομιλήσει μέσω βιντεοκλήσης (skype) με τα μέλη των οικογενειών τους που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ σε ομιλία του ανέφερε ότι “Η σημερινή βραδιά είναι βραδιά τιμής και ευγνωμοσύνης προς τις οικογένειες των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση που οφείλουμε στις οικογένειες των στελεχών μας τα οποία αποτελούν κατά κοινή ομολογία τον πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Εμείς στο Πολεμικό Ναυτικό δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι το κύτταρο του Πολεμικού Ναυτικού είναι το Πολεμικό Πλοίο. Όλες  οι υπόλοιπες δομές και υπηρεσίες  υπάρχουμε  και λειτουργούμε προκειμένου να υπηρετούμε τα Πολεμικά Πλοία. Όμως Πολεμικό Πλοίο, πλους και μακράν απουσία είναι έννοιες απόλυτα ταυτισμένες.

Ανεξάρτητα από το πού, και για πόσο, πλέουν τα πλοία ο αντίκτυπος στους ανθρώπους που μένουν πίσω, στις οικογένειες των πληρωμάτων, είναι ο ίδιος. Την απουσία είναι υποχρεωμένες να την αντιμετωπίσουν, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής στο Ναυτικό. Οι δυσκολίες είναι προφανείς. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα από ανθρώπους μας που απουσίαζαν από τις σημαντικές στιγμές της οικογένειας , που βρίσκονταν εν πλω ενώ η σύζυγός έφερνε στον κόσμο το παιδί τους, που δεν ήταν εκεί στη χαρά, που δεν ήταν εκεί στην ασθένεια που έλειπαν στη λύπη. Οι άνθρωποι μας είναι που απουσιάζουν από τις απλές  καθημερινές λειτουργίες της ζωής που συνθέτουν το νόημα της οικογένειας.

Για να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες απαιτούνται πολύ ισχυροί δεσμοί και αμοιβαία κατανόηση. Στα μέλη των οικογενειών μας λοιπόν χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη για την υποστήριξή τους, ευγνωμοσύνη για την κατανόησή τους, ευγνωμοσύνη για τους επιπλέον ρόλους που επωμίζονται εντός της οικογένειας ώστε να μπορεί αυτή να λειτουργήσει αρμονικά όταν εμείς είμαστε μακριά. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πω πως οι οικογένειες των πληρωμάτων αποτελούν για το ΠΝ παράγοντα που επηρεάζει την επιχειρησιακή του ικανότητα. Μόνο αν τα στελέχη μας αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια για τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω, θα μπορέσουν να φέρουν επιτυχώς εις πέρας το έργο τους.

Είναι συνεπώς υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για αυτούς τους ανθρώπους. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλες και συνεχείς. Ενδεικτικά θα αναφέρω την ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, τόσο στο επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και σε διακλαδικό επίπεδο. Την παράδοση νέων κατοικιών τόσο στον οικισμό της Κρήτης όσο και στη Λέρο. Τη διάθεση οικημάτων στο Σκαραμαγκά για οικογένειες στελεχών που αντιμετωπίζουν οξέα οικονομικά προβλήματα. Τις παροχές υγείας στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Το Οδοντιατρικό Κέντρο στην Αθήνα. Το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού στον Πειραιά. Τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο που θέλουμε, θα ήθελα όμως να τονίσω ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με όσα μέσα διαθέτουμε τις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε.

Στις οικογένειες των ανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού, συζύγους, παιδιά και γονείς, θα ήθελα εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού να αφιερώσω τη σημερινή βραδιά και να τους απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ό Άγιος Νικόλαος να είναι προστάτης μας να είστε πάντα υγιείς και δυνατοί και να στηρίζεται τους ανθρώπους σας για το καλό του Πολεμικού Ναυτικού και της Πατρίδας.”

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.