Θύμα κυβερνοεπίθεσης ο Οίκος Clarksons PLC

Θύμα κυβερνοεπίθεσης ο Οίκος Clarksons PLC

225
Θύμα κυβερνοεπίθεσης ο Οίκος Clarksons PLC

Ο βρετανικός ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons PLC με επίσημο δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, με τους hackers να έχουν κατά πάσα πιθανότητα παραβιάσει τα συστήματα πληροφορικής του οίκου. Άμεση ήταν η αντίδραση του ναυλομεσιτικού οίκου, ο οποίος έλαβε επιπλέον μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί μία επανάληψη παρόμοιας κυβερνοεπίθεσης στο μέλλον, με δεδομένο ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της τα ζητήματα της ασφάλειας και επενδύει στην συνεχή ενίσχυσή των συστημάτων και διαδικασιών που διαθέτει.

Η εταιρεία, αφού ζητά συγνώμη από τους μετόχους, τους πελάτες και το προσωπικό της για το συμβάν, ενημερώνει ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με πελάτες και φυσικά πρόσωπα, που πιθανώς έχουν επηρεαστεί από την κυβερνοεπίθεση.

Η Clarksons στην ανακοίνωσή της επισημαίνει, ότι η κυβερνοεπίθεση, η οποία φαίνεται πως προήλθε από έναν μοναδικό και απομονωμένο λογαριασμό χρήστη, ο οποίος έχει πλέον απενεργοποιηθεί, δεν έχει παρεμποδίσει την εταιρεία στην άσκηση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.download

Από την πλευρά του ο Andi Case, Διευθύνων Σύμβουλος της Clarksons, δήλωσε ότι τα ζητήματα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου βρίσκοντα ψηλά στην ατζέντα πολλών επιχειρήσεων ειδικά στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Και σημείωσε ότι «παρά τις εκτεταμένες προσπάθειές μας έχουμε πέσει θύματα αυτής της κυβερνοεπίθεσης. Όπως ορθώς θα ανέμενε κανείς, συνεργαζόμαστε στενά με εξειδικευμένες ομάδες της αστυνομίας και εμπειρογνώμονες έτσι ώστε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό να κατανοήσουμε το συμβάν και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πελάτες μας τώρα αλλά και στο μέλλον». Επίσης, ο κ. Case προσέθεσε ότι ελπίζει «οι πελάτες μας να καταλάβουν ότι δεν θα ενδώσουμε στους εγκληματίες με καταβολή λύρων και θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινώς συγγνώμη για την οποιαδήποτε ανησυχία έχει ευνοήτως προκαλέσει».

Να σημειωθεί, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα των Ναυτικών Χρονικών, πως φέτος έχουν σημειωθεί σημαντικές και πολλές κυβερνοεπιθέσεις σε ορισμένες εταιρείες κολοσσούς, αναδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς η ναυτιλία και η παγκόσμια οικονομία εισέρχονται με ταχύτητα στην εποχή της ψηφιοποίησης. Το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκαν κυβερνοεπιθέσεις στον δανέζικο κολοσσό A.P. Moller-Maersk, στον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft, σε αρκετές εμπορικές τράπεζες της Ουκρανίας, καθώς και σε έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες της Ινδίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/RITCHIE B. TONGO & clarksons.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.