Στροφή προς το LNG των ΗΠΑ για την Πολωνία

Στροφή προς το LNG των ΗΠΑ για την Πολωνία

126
Στροφή προς το LNG των ΗΠΑ για την Πολωνία

Πριν από λίγες ημέρες η κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου της Πολωνίας – PGNiG ανακοίνωσε πως έχει υπογράψει με την εταιρεία Centrica LNG Company Limited μία πενταετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου «Cheniere’s Sabine Pass» στη Λουϊζιάνα.

Η συμφωνία, που είναι στην βάση του DES (παραδοτέο εκ του πλοίου), αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους. Κατά την διάρκεια ισχύος της συμφωνίας θα παραδοθούν έως εννέα φορτία στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Świnoujście της Πολωνίας.

Η στροφή προς το αμερικανικό LNG, καθώς και η προ ολίγων μηνών συμφωνία της PGNiG για προμήθεια LNG και από το Κατάρ αλλά και από τη Νορβηγία, εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Πολωνίας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ποσότητες του αμερικανικού όπως και του καταριανού LNG που θα φτάνουν στο Świnoujście προορίζονται τόσο για την κάλυψη των εγχώριων ενεργειακών αναγκών της Πολωνίας όσο και των αναγκών των χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Εκπεφρασμένος, άλλωστε, στόχος της PGNiG είναι να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της εταιρείας και να αποτελέσει η Πολωνία πύλη εισόδου του αμερικανικού LNG για ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.