«Εξυπνες» τεχνολογίες οδηγούν τη ναυτιλία σε μια νέα εποχή

    342
    «Εξυπνες» τεχνολογίες οδηγούν τη ναυτιλία σε μια νέα εποχή

    Η εταιρεία έξυπνων τεχνολογιών Wärtsilä βρίσκεται στο επίκεντρο της αξιοποίησης των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με σκοπό την προσφορά αξίας στους πελάτες της. Με τον συντονισμό αυτών των εξελίξεων μέσω της χρήσης υψηλών επιπέδων συνδεσιμότητας και ψηφιοποίησης, η Wärtsilä σκοπεύει να οδηγήσει τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας προς ένα έξυπνο θαλάσσιο οικοσύστημα (Smart Marine Ecosystem).

    Οι παράγοντες της ναυτιλιακής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν σημαντικές πηγές αναποτελεσματικότητας οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην κερδοφορία. Οι ανεπάρκειες αυτές μπορούν να θεωρηθούν και ως ‘σπατάλες’ και οι τρεις πιο σημαντικές πηγές αυτών είναι η πλεονάζουσα χωρητικότητα, η ανεπαρκής απόδοση καυσίμου από λιμάνι σε λιμάνι και ο χρόνος που χάνεται περιμένοντας να εισέλθουν τα πλοία σε λιμάνια και σε άλλες περιοχές υψηλής κυκλοφορίας. Η εξάλειψη αυτών των πηγών αναποτελεσματικότητας αποτελεί τη βάση της στρατηγικής της Wärtsilä για μια οικοσυστημική προσέγγιση.

    Η Wärtsilä θεωρεί πως υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικές δυνάμεις οι οποίες θα αναδιαμορφώσουν τη βιομηχανία. Η μοιρασμένη χωρητικότητα θα βελτιώσει τα ποσοστά πλήρωσης και θα μειώσει τα μοναδιαία κόστη, ενώ τα Big Data θα βελτιστοποιήσουν τόσο τις λειτουργίες όσο και τη διαχείριση ενέργειας. Επιπλέον, τα ‘ευφυή’ πλοία θα επιτρέψουν τις αυτοματοποιημένες και βελτιστοποιημένες διαδικασίες και τα ‘έξυπνα’ λιμάνια θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο ομαλές και ταχύτερες λειτουργίες λιμένων.

    Ο κ. Roger Holm, Πρόεδρος της Wärtsilä Marine Solutions, αναφέρει: «Η Wärtsilä βρίσκεται σε ιδανική θέση, μαζί με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, για να οδηγήσουμε τη μετατροπή σε μια νέα εποχή ναυτιλίας. Αξιοποιώντας το ισχυρό υπάρχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων, συστημάτων και λύσεων, το ευρύτερο στον τομέα της ναυτιλίας, την εκτεταμένη εγκατεστημένη βάση και την τεχνογνωσία μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις έξυπνες τεχνολογίες, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις ικανότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός έξυπνου θαλάσσιου οικοσυστήματος.»

    Ένα από τα πολλά παραδείγματα σημαντικών βημάτων που γίνονται για το μέλλον, αποτελεί το γεγονός πως η Wärtsilä, σε συνεργασία με πλοιοκτήτρια εταιρεία, δοκίμασε επιτυχώς τον απομακρυσμένο έλεγχο πλοίου με δορυφόρους από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων.

    Επιπλέον, η Wärtsilä έχει ήδη ανοίξει ένα Κέντρο Ψηφιακής Επιτάχυνσης (DAC), το οποίο βρίσκεται στο Ελσίνκι, προκειμένου να επιταχύνει την καινοτομία και να δημιουργήσει μαζί με τους πελάτες της μια σειρά από νέα επιχειρηματικά μοντέλα και λύσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το πιο εξελιγμένο ‘ευφυές’ πλοίο της βιομηχανίας καθώς και άλλα πρωτοποριακά έργα. Ένα δεύτερο DAC είναι προγραμματισμένο να ανοίξει στη Σιγκαπούρη τον Δεκέμβριο, ενώ το 2018 θα ανοίξουν δύο ακόμα στην Κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

    Φωτό: wartsila.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.