Παραγγελία-μαμούθ για την Airbus ύψους $49,5 δις

Παραγγελία-μαμούθ για την Airbus ύψους $49,5 δις

295
Παραγγελία-μαμούθ για την Airbus ύψους $49,5 δις

Η Indigo Partners LLC, μία αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Αριζόνα (Phoenix), ήρθε να ταράξει τα νερά της διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας ανακοινώνοντας ότι ήρθε σε προκαταρκτική συμφωνία με την ευρωπαϊκή Airbus για παραγγελία εκατοντάδων αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της διεθνούς αεροπορικής εκθεσης του Ντουμπάι υπεγράφη μεταξύ της αμερικανικής Indigo Partners και της ευρωπαϊκής Airbus Μνημόνιο Κατανόησης (ΜοU) για την αγορά συνολικά 430 αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για 273 αεροσκάφη μονού διαδρόμου Α320neo και 157 αεροσκάφη μονού διαδρόμου Α321neo.

Τα αεροσκάφη πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες του πτητικού έργου των τεσσάρων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στις οποίες διατηρεί μετοχική παρουσία η αμερικανική επενδυτική εταιρεία. Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη θα καλύψουν τις ανάγκες επέκτασης των εταιρειών: Frontier Airlines (ΗΠΑ), JetSMART (Χιλή), Volaris (Μεξικό) και Wizz Air (Ουγγαρία).

Πρόκειται για μία ιστορική παραγγελία από καταβολής της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας, ενώ αφορά σε έναν αριθμό αεροσκαφών που για πρώτη φορά πωλείται από την Airbus σε μία μόνο παραγγελία.

Η συμφωνία που επιτυγχάνει η Airbus αποτελεί ένα μεγάλο «χτύπημα» στην αμερικανική Boeing, το οποίο ίσως γίνει ισχυρότερο εντός των επόμενων ημερών, καθώς στην αγορά υπάρχουν φήμες πως η Airbus αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνίες πώλησης αεροσκαφών με δύο ακόμα αεροπορικές εταιρείες: την EgyptAir και την χαμηλού κόστους FlyDubai, η οποία έχει στόχο την αγορά συνολικά 175 αεροσκαφών.

Ωστόσο στο Dubai Airshow, που ολοκληρώνεται αύριο, καλά νέα είχε μέχρι τώρα και η Boeing, η οποία δέχτηκε μία μεγάλη παραγγελία από την Emirates, την πρώτη μάλιστα ημέρα της έκθεσης την περασμένη Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Η παραγγελία της Emirates ύψους $15 δις αφορά στην αγορά αεροσκαφών ευρείας ατράκτου 787, ενώ παραγγελία ύψους $1,3δις δέχθηκε η Boeing και από την Ethiopian Airlines για 4 μεγάλα φορτηγά-αεροσκάφη.

Φωτό: airbus.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.